Hjem > H > Hva Er Et Koordinatsystem Enkelt Forklart?

Hva er et koordinatsystem enkelt forklart?

Koordinatsystem er innen matematikk et system for å angi et punkts beliggenhet i planet eller rommet ved hjelp av tallstørrelser som kalles for koordinater. Det vanligste er rettvinklede koordinatsystemer, som også kalles kartesiske koordinatsystemer. I en del sammenhenger er det også vanlig med polarkoordinater.

Les mer

Også, hvorfor lære koordinatsystem?

Vi må selv bestemme oss for hvor origo er, vi må selv plassere x-aksen og vi må selv bestemme oss for lengdeenheten. Når dette er gjort er stedsangivelsen entydig. Koordinatsystemer er funnet opp nettopp for dette formålet, å kunne gi en entydig og enkel beskrivelse av steder, enten på arket eller i naturen. Så, hva er første og andre akse? Koordinatsystemet består av to tallinjer som står vinkelrett på hverandre. Disse tallinjene kaller vi akser. Den vannrette aksen kaller vi x-aksen (også kalt første-aksen). Den loddrette aksen kaller vi y-aksen (andre-aksen).

Hvordan finne koordinater i en graf?

Vi ser vi på grafen og velger et par punkter som ligger på grafen. Punktene er tallpar (x,y), og verdiene finner vi ved å lese av aksene. I bildet under, for eksempel, finner vi koordinatene til det blå punktet lengst til høyre ved å gå ned til x-aksen og bort til y-aksen og lese av verdiene. Tilsvarende, hva er nullpunktet til en funksjon? I et koordinatsystem brukes ordet nullpunkt om begynnelsespunktet, det vil si origo. For en funksjon f er et nullpunkt et tall a som gjør at funksjonsverdien f(a) = 0.

Ta dette i betraktning, hva er andreaksen?

Den vannrette tallinjen i et koordinatsystem kalles x-aksen eller førsteaksen. Den loddrette tallinjen kalles y-aksen eller andreaksen. Deretter, hvem oppfant koordinatsystemet? Det kartesiske koordinatsystemet ble først brukt av René Descartes (latinisert Cartesius), derav navnet. Koordinatene til et punkt i et kartesisk koordinatsystem er bestemt av projeksjonen ned på hver av koordinataksene.

Hvilket koordinatsystem GPS?

Geografiske koordinatsystemer

Et geografisk koordinatsystem angir dermed posisjon på den tredimensjonale ellipsoiden, og systemet kan da bare vises uforvrengt på en tredimensjonal sfære. Geografiske koordinatsystemer er gjerne navngitt etter de datum de er basert på. Eksempler er WGS84 (GPS), ETRS89 (Euref89) og ED50.
I forhold til dette, hvordan skrive koordinater i matte? Tallpar skrives på formen (x,y). Origo har koordinatene (0, 0). Man oppgir alltid x verdien først . Punktet (1,3) har verdiene x = 1 og y = 3.

Hvordan fungerer en verditabell?

En tabell med verdier av en variabel, for eksempel x, og tilhørende funksjonsverdier, for eksempel y, kalles for en verditabell. Verditabellen gir oss oversikt over verdier som hører sammen. Den hjelper oss enten med å finne punkter som ligger på grafen til en funksjon eller funksjonsuttrykket til en graf.

By Moishe Missino

Hva er en akse i matte? :: Hvorfor Fagfornyelsen?
Nyttige lenker