Hjem > H > Hva Betyr Primærkilde?

Hva betyr primærkilde?

Innenfor kildekritikk snakker vi gjerne om primærkilder og sekundærkilder. Hvis kilden du henviser til er basert på forfatterens egne tanker og forskning regnes det som en primærkilde. Hvis du velger å henvise til det forfatteren har tolket ut fra en annen kilde vil det regnes som en sekundærkilde.

Les mer

Vil du betegne kildene som normative eller Berettende?

Normative kilder er lover, regler, traktater, målsettinger, partiprogrammer og annet som viser noe man ønsker å oppnå, eller hvordan man mener ting bør være. Normative kilder kan ikke brukes som beretninger, fordi de ikke sier noe om hvordan ting har fungert i praksis. Berettende kilder forteller om noe som har skjedd. Også, hvilke skriftlige kilder vil historikerne finne etter deg? Ranke og mange av hans samtidige historikere ønsket primært å anvende diplomatiske kilder. De kildene sto tett på de prosessene Ranke forsket på, og var forfattet av embetsmenn som det kunne festes stor lit til. Motsatsen til denne typen kilder var i følge Ranke fortellende kilder, slik som dagbøker eller krøniker.

Følgelig, hva er en levning kilde?

En kilde kan også være en levning som forteller noe mer enn hva som står skrevet med ord; Da du kjørte inn i bilen med sykkelen din, måtte du fylle ut en ulykkesforklaring. Du brukte penn, men det regnet så skriften flyter litt. Folk spør også hva er en førstehåndskilde og en andrehåndskilde? Førstehåndskilder er øyenvitneskildringer, beretninger nedtegnet eller fortalt av en person som selv opplevde hendelsene eller betraktet de omtalte omstendighetene. Dette kan være muntlige beretninger, memoarer, intervjuer og avisartikler. Andrehåndskilder er gjenfortellinger av en førstehånds framstilling.

Hva er kildekritikk og hvorfor er kildekritikk viktig?

Kildekritikk er å vurdere avsenderen av et stykke informasjon og hvor troverdig informasjonen er. Kildekritikk benyttes både av de som bruker medier og av de som lager medieinnhold. I sin aller enkleste form er kildekritikk å stille seg to kritiske spørsmål: Hvem er kilden? Hva er en troverdig kilde? Troverdighet. At en kilde er troverdig innebærer at du kan stole på informasjonen.

Folk spør også hva menes med kilder?

En kilde er opphav til kunnskap eller informasjon, for eksempel en person med kjennskap til et saksfelt eller en bok som inneholder faktaopplysninger. Det er vanlig å skille mellom kilden (avsenderen) og kildematerialet (det som formidles, muntlig utsagn, skriftlig dokument, digitalt materiale). Folk spør også hva vil det si når noe er historisk? Historie betegner i videste forstand både det som har skjedd, beretningen om det som har skjedd og det vitenskapelige studium av det som har skjedd. I praksis mener vi med historie menneskehetens utvikling og de ulike epokene i denne.

Hvor kommer historie fra?

Ordet historie kommer fra greske ἱστορία (historia), igjen avledet fra urindoeuropeisk *wid-tor-, fra rotordet *weid-, «å vite», «å se».

By Alisia Rasanen

Hva er en muntlig kilde? :: Hva tjener en daglig leder i butikk?
Nyttige lenker