Hjem > H > Hva Er Sosiolekt Og Dialekt?

Hva er sosiolekt og dialekt?

Sosiolekter er varianter av samme dialekt – innenfor det samme geografiske område. Sosiolektene bestemmes i utgangspunktet av sosial tilhørighet, etnisk tilhørighet og/eller kjønn. Innenfor ett og samme dialektområde kan ulike grupper av befolkningen snakke forskjellig. En dialekt kan romme ulike sosiolekter.

Les mer

Hvorfor er språket i forandring?

Stadig endring

Norge har gjennomgått enorme endringer de siste 100 årene. Folk flytter mer, bor mer i byer, utdanner seg mer. Vi har fått bilisme, massemedier og globalisering. Dermed kunne man forvente store endringer også i språket.
Hva er et Målmerke? Et målmerke er et språklig trekk som særmerker en dialekt. Dialektforskerne bruker slike felles kjennemerker for å dele inn de norske dialektene i grupper.

I forhold til dette, hva påvirker sosiolekter?

Eldre menneskers sosiolekter vil i stor grad være betinget av forholdene tidligere i livet, og er i liten grad aldersbetinget. For ungdom er situasjonen noe annerledes, ettersom man der har et språk som blir sterkt preget av populærkultur. Hvilke fire Dialektområdene i Norge? De fire dialektområdene er nordnorsk, trøndersk, østnorsk og vestnorsk.

Hva er en gerro?

Betyr røyk/sigarett. Trenger virkelig en gerro før det ringer inn. Hvordan har det norske språket blitt påvirket av kebabnorsk? Språk som kebabnorsk kan påvirke «svake» punkter i norsken, spesielt de delene av språket som ikke har en tydelig språklig funksjon. Husby kommer med eksempler på slike «svake sider» ved språket som kan påvirkes av ytre impulser.

Så, hva betyr walla?

«Walla» betyr å sverge. Følgelig, hva betyr kidsa? Det engelske "kids" betyr enkelt og greit "unger". De er små, og de er ikke så viktige. Kidsa, derimot, er norske, de er ikke lenger så små, og de er veldig viktige, viser det seg. Ordet ble første gang brukt i en norsk avis i 1997, men bare én gang.

Hva menes med Norvagisering?

Norvagisering er det å gi lånord ein stavemåte som følgjer norsk rettskriving.

By Hurty Throne

Er mytologi? :: Hva er Multietnolektisk?
Nyttige lenker