Hva er Ludvigsenutvalget?
Ludvigsen-utvalget: mandat og sammensetting. Regjeringen oppnevnte i 2013 et offentlig utvalg som fikk i oppdrag å vurdere innholdet i grunnopplæringen opp mot krav til kompetanse i et framtidig samfunns- og arbeidsliv. Utvalget ledes av professor Sten Ludvigsen.
Hva er kjerneelementer i læreplanen?
Kjerneelementene består av sentrale begreper, metoder, tenkemåter, kunnskapsområder og uttrykksformer. Kjerneelementene preger innholdet og progresjonen i læreplanene og skal bidra til at elevene over tid utvikler forståelse av innhold og sammenhenger i faget. Hva er bra med Fagfornyelsen? Med fagfornyelsen får vi nettopp en fornyelse av fagene i skolen og fagopplæringa. De fleste av fagene er de samme, men læreplanene forandres og justeres for å gi mer rom for dybdelæring. Dette er helt på sin plass etter at læreplanene har vært mer eller mindre uforandret siden 2006.
Derav, hva er nytt i fagfornyelsen naturfag?
I læreplanen er læring om og bruk av naturvitenskapelige metoder og tenkemåter er mer vektlagt enn før og elevene skal være ute i naturen og lære gjennom lek, utforsking og praktisk tilnærming. Naturfag skal bidra til at elevene får naturfaglig kompetanse som vil være nyttig i et livslangt perspektiv. Ta dette i betraktning, hva er nytt i læreplanen? Læreplanene har fremdeles kompetansemål, men kompetansebegrepet er fornyet: Kompetanse er å kunne tilegne seg og anvende kunnskaper og ferdigheter til å mestre utfordringer og løse oppgaver i kjente og ukjente sammenhenger og situasjoner. Kompetanse innebærer forståelse og evne til refleksjon og kritisk tenkning.
I forhold til dette, hva er fremtidens skole?
Fremtidens skole skal ruste elevene til å møte utfordringer de vil få både i arbeidslivet og i livet generelt. Undervisningen skal i større grad reflektere behovet for nye kompetanser. Elevene skal få rom til å gå i dybden på fagene samtidig som deres faglige forståelse styrkes. Hvorfor har vi fått nye læreplaner? De nye læreplanene beskriver det aller viktigste elevene skal lære i hvert fag. Da kan de bruke mer tid på å lære ting godt og det blir enklere å forstå sammenhenger slik at de kan bruke det de har lært også i nye situasjoner. De nye læreplanene legger dermed bedre til rette for dybdelæring.
Hva menes med elevmedvirkning?
Elevmedvirkning er et viktig prinsipp i norsk skole. Det betyr at elevene skal få uttale seg, delta i og ha innflytelse på det som angår dem på skolen. Hva er forskjellen på Kunnskapsløftet og Fagfornyelsen? Fagfornyelsen er navnet på prosessen med å utvikle og innføre nye læreplaner i Kunnskapsløftet. Nye læreplaner ble tatt i bruk fra 2020.
Hva er et kompetansemål?
Kompetansemål (for grunnopplæringen) er et definert mål i læreplanen for elevens læring, som ble innført med Kunnskapsløftet i 2006. I læreplanen Kunnskapsløftet er målsettingene for grunnskoleutdanningen definert gjennom slike kompetansemål i alle fag etter henholdsvis 2., 4., 7. og 10. trinn.