Hjem > H > Hvorfor Heter Det Stord?

Hvorfor heter det Stord?

Navnet Stord kommer av norrønt, «den høgreiste». Stord fikk bystatus i 1997 og er Norges 2. største by etter Ålesund med nynorsk som skriftspråk. Kommunestyrets vedtak er at hele kommunen har bystatus.

Les mer

Angående dette, hva skjer på stord?

Vår

  • HobbyVolley. Uhøgtidleg volleyballturnering for bedrifts- og hobbylag.
  • Barne- og ungdomsteaterfestivalen. Eit par veker før påske er det Barne- og ungdomsteaterfestival i Stord kulturhus.
  • Bendit-CUP.
  • Nyskapingskonferansen.
  • Handballfestivalen.
  • Bruløpet og halvmaraton.
  • Familiedag i Landåsen.
  • Sommarrevy.
Kor mange bur på Stord? Busetnad. Det meste av busetnaden er konsentrert til kyststripa i søraust og sør. Her ligg dei to store tettstadene Leirvik og Sagvåg med høvesvis 14 198 og 3407 innbyggjarar (2020). I alt bur 94 prosent av befolkninga i Stord i tettstader, mot 80 prosent i Vestland fylke (2020).

Hvordan snakker de i Stord?

Sunnhordlandsdialekten er dialekten som vert tala i Sunnhordland, særleg kommunane Stord, Bømlo, Fitjar, Kvinnherad og Tysnes. Er Leirvik en by? Leirvik er en by og administrasjonssenter i Stord kommune i Vestland. Byen har 14 316 innbyggere per 1. januar 2021. Leirvik ligger på sørøstkysten av øya Stord og er regionssenter i Sunnhordland.

Hvor er Tysnes?

Tysnes er en kommune i Vestland fylke som i sin helhet ligger på 171 store og små øyer lengst nord i Sunnhordland, mellom Langenuen i vest og sørvest, Bjørnafjorden i nord, Lukksundet i øst og Onarheimsfjorden/Husnesfjorden, deler av Hardangerfjorden, i sørøst. Så, er odda en by? Odda har frå 2004 bystatus etter kommunalt eigenvedtak.

Hvor er Rogaland?

Rogaland ligger sørvest i Norge og grenser i vest til Nordsjøen. Fylket grenser til Vestland i nord, Vestfold og Telemark i nordøst og Agder i øst. Hvor ligger Fitjar? Fitjar (uttale (IPA) ['ficçar]) er en kommune i Sunnhordland i Vestland fylke. Størstedelen av kommunen ligger på øya Stord, der kommunen Stord ligger i sør, og Fitjar kommune ligger i nord. I tillegg til Stord er mange øyer ut mot Selbjørnsfjorden en del av øykommunen Fitjar.

Hva er typisk bergensk dialekt?

Bymålet i Bergen skiller seg sterkt ut fra de andre dialektene i Hordaland. Bergensdialekten har infinitivendelse på -æ: å skrivæ, å kåmmæ, mens bygdene rundt byen har infinitiv på -a: å skriva, å kåma. Dialekten i Bergen har bare to kjønn i substantivbøyinga, det heter solen og månen, jenten og gutten.

By Garibald Lipkovitch

Hvordan snakker de i Haugesund? :: Hva er forskjell på 230V og 400V?
Nyttige lenker