Hjem > H > Hva Er En Enkeltstudie?

Hva er en enkeltstudie?

Enkeltstudier er artikler som beskriver en enkelt forskningsundersøkelse. Enkeltstudier kan ta for seg forekomst av sykdom, årsaker til sykdom, prognose, effekter av behandling eller opplevelser og erfaringer.

Les mer

Angående dette, hvorfor kunnskapsbasert praksis?

Hvorfor jobbe kunnskapsbasert? Formålet med kunnskapsbasert praksis er å styrke beslutningsgrunnlaget til deg som jobber i helse- og sosialsektoren, og bevisstgjøre hvor du henter din kunnskap fra. Prosedyrer som ikke er basert på oppdatert kunnskap kan i verste fall føre til feilbehandling av pasienter. Hvordan finne Primærstudier? Kilder til primærstudier

Hvis du leter etter primærstudier som kan gi svar på spørsmål om effekt av tiltak, bør du først søke i Cochrane Central Register of Controlled Trials (Trials), som er en delbase i The Cochrane Library.

Hva er et klinisk spørsmål?

Klinikere stiller som oftest spørsmål om diagnose, prognose og behandling, men kan også ha spørsmål som handler om forekomst, årsaksfaktorer, erfaringer og opplevelser. Du kan også spørre hvorfor bruke pico når man søker? PICO gir struktur og klargjør spørsmålet for litteratursøk, utvelgelse og kritisk vurdering av litteraturen. PICO er en forkortelse for elementer som ofte vil være med i et spørsmål. Hvilken populasjon eller hvilket problem dreier det seg om? Hva er det med denne populasjonen eller dette problemet du er interessert i?

Hva kjennetegner en randomisert kontrollert studie?

I en randomisert kontrollert studie skal deltagerne fordeles tilfeldig i kontrollgruppe og tiltaksgruppe. Når et nytt tiltak, f. eks. et medikament, skal testes ut, randomiserer man deltagerne i to grupper. Man kan også spørre hva betyr det at informasjon er kunnskapsbasert hvorfor er det viktig å kjenne til dette? Kunnskapsbasert praksis (KBP) handler om å bruke eksisterende forskningsbasert kunnskap i egen praksis, ikke å drive egen forskning. KBP forklares som «å ta faglige avgjørelser basert på systematisk innhentet forskningsbasert kunnskap, erfaringsbasert kunnskap og pasientens ønsker og behov i den gitte situasjon».

Derav, hva er evidensbasert praksis?

Evidensbasert psykologisk praksis (EBPP) er integrering av den beste tilgjengelige forskningen med klinisk ekspertise sett i sammenheng med pasientens egenskaper, kulturelle bakgrunn og ønskemål. Ta dette i betraktning, hva kjennetegner erfaringsbasert kunnskap? Erfaringsbasert kunnskap er praktisk og situasjonsnær. Her lærer vi det som kun kan læres i konkrete sammenhenger gjennom erfaring, trening og øvelse. Gjennom erfaring brukes og formes kroppen og vi lærer å bruke sansene. Vi lærer å gjenkjenne og å skjelne fra hverandre.

Også, hvor kan jeg finne forskningsartikler?

Biblioteket anbefaler Academic Search Premier for å finne forskningsartikler. Denne basen er tverrfaglig og har artikler eller referanser som er aktuelle innen barnevern, sosialt arbeid, samfunnsvitenskap, humaniora, pedagogikk, teknologi, realfag, helsefag, psykologi m.m.

By Rozanne

Hvordan gjøre et godt litteratursøk? :: Hva kan oppdages på blodprøver?
Nyttige lenker