Hjem > H > Hva Er En Anatman?

Hva er en Anatman?

Anātman (sanskrit, devanagari: अनात्मन्) eller anattā (pali) er et begrep som kan oversettes med «ikke-sjel». I buddhismen lærer man at mennesket ikke har noen fast sjel. Dette blir kalt anatman. Her skiller buddhismen seg fra hinduismen som har læren om atman, den individuelle sjel.

Les mer

Hva er Dharmahjulet?

Dharmahjulet (sanskrit IAST dharmacakra, pali dhammacakka) er eitt av åtte lukkebringande symbol (asjtamangala) i fleire indiske religionar som buddhismen, djainismen og hinduismen. Det har vore eit symbol på dharma ('loven' eller 'vegen'), læra til Gautama Buddha om vegen til nirvana, sidan tidleg buddhisme. Hva er et buddhistisk tempel? Selve utformingen varierer mellom de ulike buddhistiske retningene og fra land til land. I templene står eller ligger det gjerne store Buddha-statuer, og mange av disse er rene kunstverk og svært verdfulle. Det foretas puja (dyrkelse) i form av sang, meditasjon og ofring av blomster og røkelse til hans ære.

Tilsvarende, hva heter de hellige skriftene i buddhismen?

Tripitaka er samlingen av de buddhistiske kanoniske skriftene. Hva er atman og brahman? I hinduismen er Brahman den enhetlige gud bak mangfoldet av guder og den enhetlige virkelighet bak verdens mangfold. Brahman er usynlig, uforanderlig og til stede i alt, og brahman finnes også i hver av oss som atman, det udødelige selvet som defineres som ren væren og pur bevissthet.

Folk spør også hva betyr skandha?

Skandhas (sanskrit) eller khandhas (pāḷi) kan oversettes med hop, aggregat, samlinger, grupperinger. I buddhismen refererer det til de fem aggregater som er de fem elementer som setter sammen og fullstendig forklarer et levende vesens mentale og fysiske eksistens. Angående dette, hva er en sangha? Sangha er den tredje av buddhismens «tre juveler», ved siden av Buddha og dharma. Sangha betegner vanligvis spesifikt buddhismens ordinerte munker og nonner, det vil si den monastiske ordenen, som adskilt fra legfolket.

Deretter, hva menes med de tre juvelene?

De tre juvelene, eller tilfluktsformelen, viser til den vei et menneske går for å nå det endelige mål nirvana. Denne vei/metode har alle buddhister felles: å først interessere seg for Buddha; siden går videre til hans lære; og til sist søker man seg til en munke- eller nonneforsamling for praktisk å utføre læren. Hva er samsara i buddhismen? Samsara er gjenfødelsens verden, den verden som vi lever i, kjennetegnet ved individets uopphørlige fødsel, død og gjenfødsel. Begrepet finnes i religioner med opphav i India.

Tilsvarende, hva gjør stupaen til en hellig bygning?

I sin enkleste form er stupa en kjegleformet jordhaug, omgitt av et gjerde. Opprinnelig kan stupaen ha fungert som gravhaug, men inneholdt senere hellige tekster og ble betraktet som et symbol på at Buddha oppnådde nirvana ved sin død. Kuppelen kan dessuten symbolisere himmelhvelvet.

By Lough Duncker

Hva er de fire edle sannheter? :: Hvordan logge seg inn på ruteren?
Nyttige lenker