Hjem > H > Hva Er Jordkabel?

Hva er jordkabel?

Jordkabel, elektrisk kabel for nedgraving i jord, fjellgrøft og lignende. Den er forsynt med ytre lag som skal beskytte mot mekanisk påkjenning og korrosjon.

Les mer

Så, hvor mye tjener norge på å selge strøm til utlandet?

Over 4 milliarder kroner tjente Statnett på salg av strøm ut av landet i 2021, og vi eksporterte langt mer enn vi importerte. Derav, hvorfor er strømmen så dyr? Mindre tilgang på vann gir mindre muligheter for produksjon av vannkraft. Det trekker i retning av høyere priser. En annen viktig årsak er økte strømpriser i Europa. Norge er tilknyttet det europeiske kraftmarkedet gjennom utenlandsforbindelser og påvirkes av prisene gjennom strømmen vi eksporterer og importerer.

Hvor går utenlandskablene fra?

Kraftkablene til Europa brukes hovedsakelig til å eksportere kraft ut av Norge. Slik vil det forbli de neste 20 årene, ifølge NVE. 97 prosent av kraftflyten gjennom den kabelen til Storbritannia er eksport. Ta dette i betraktning, er vi selvforsynt med strøm i norge? Svar: I teorien kunne Norge vært selvforsynt med strøm i ni av ti år, men vi er sårbare for store variasjoner i nedbør og snøsmelting. Derfor er Norge, i likhet med andre land, både importør og eksportør av energi. Det gir trygghet og forutsigbarhet.

Hvor mye strøm importerte Norge i 2021?

Til sammenligning er grensen for hvor høye inntekter Statnett totalt har anledning til å ta inn (inntektsrammen) basert på selskapets kostnader, satt til 8,5 milliarder kroner for 2021. Totalt eksportere Norge ca. 25 TWh strøm og importerte 8 TWh. Følgelig, hvem eier norsk strøm?

SelskapEierandel
Statkraft Energi AS48,6 %
Trønder Energi Kraft AS35 %
Eidsiva vannkraft AS12 %
Nord-Østerdal Kraftlag SA4,4 %

Hvem betaler for strømkablene til utlandet?

Den som må betale den prisen er strømkundene, mens staten og kraftkommunene kan ta ut gode utbytte. Hvorfor utenlandskabler? Utenlandskabler kobler kraftsystemer mellom land på samme i likhet med vei, fiberkabler og annen infrastruktur. Vi tar for oss forskjellene på de tre kraftsystemene vannkraft, termisk og fornybart dominerte kraftsystem, og hvorfor det er en stor fordel å koble disse sammen.

Man kan også spørre hvordan tjener statnett penger?

Flaskehals-inntekter er penger Statnett tjener på overføring av strøm mellom pris-soner innad i Norge, og til utlandet. Jo større prisforskjellen er mellom områder, jo mer tjener Statnett.

By Octave

Når fikk Norge kabel-tv? :: Hvem eier NordLink?
Nyttige lenker