Hjem > H > Hva Er Soleglad?

Hva er Soleglad?

Solnedgang, også kalt solefall og soleglad, er den tiden på døgnet da solen om kvelden går ned under horisonten i vest. Langs den samme breddegraden vil tiden for solnedgang finne sted fire minutter senere for hver lengdegrad vestover og fire minutter tidligere for hver lengdegrad østover.

Les mer

Så, når begynner skumringen?

Astronomisk skumring. Øyeblikket da himmelen er fullstendig mørk, og ikke lenger har spor av lys; formelt definert som tiden da sola er 18 grader under horisonten om kvelden. Nautisk skumring. Tiden da det er nok sollys til å se horisonten og noen gjenstander; formelt da sola er 12 grader under horisonten om kvelden. Hvor lenge varer skumringen? 20 dager. På ekvator kan det alminnelige tussmørket vare så kort som 20 minutter, og fra sola går ned til den astronomiske skumringen slutter, kan det gå så lite som 1 time og 8 minutter. Dette er fordi at på lave breddegrader er solas tilsynelatende bevegelse tilnærmet vinkelrett på observatørens horisont.

Du kan også spørre hvordan måles solnedgang?

Hva er nøyaktig tidspunkt for soloppgang og solnedgang? Vanligvis regner man soloppgang som tidspunktet når hele solskiven akkurat er synlig ovenfor horisonten, og solnedgang som tidspunktet når den akkurat har kommet helt under horisonten. Når er dag og natt like lange? Vårjevndøgn er dag og natt like lange over hele verden. Da står solen rett over ekvator. Det samme gjentar seg om høsten når det er høstjevndøgn. På Nordpolen er det soloppgang bare en gang i året, det er rett før vårjevndøgn og så er det en solnedgang rett etter høstjevndøgn.

Når blir det lysere om morgenen?

Også kjent som solsnu. Det skjer hvert år den 21. eller 22. desember, og skyldes at dette er dagen solen står lavest på himmelen midt på dagen. Ta dette i betraktning, når blir dagene lengre? Tirsdag 21. desember 2021 går vi i møte lysere tider, når fenomenet vintersolverv oppstår på den nordlige halvkulen. I Oslo vil dagen bare være 5 timer 54 minutter lang. Allerede dagen etter vil vi få et ekstra par sekunder med dagslys.

Også, hvor lang er dagen i dag?

Mens 21. desember ga drøye 5 timer og 54 minutter med dagslys, er vi oppe i drøye 6 timer og tre minutter ved nyttår. Og etter en måned, altså 21. januar 2022, har vi dagslys cirka i 7 timer og 10 minutter. Hvor mye er dagen blitt kortere? Vi får 4 minutter mindre dagslys

Fram mot vintersolverv – som i 2022 er 21. desember for den nordlige halvkulen – blir dagene i gjennomsnitt 4 minutter og 16 sekunder kortere per døgn. Solverv skjer samtidig over hele jorden – lokale tidssoner skal imidlertid innregnes.

Følgelig, når på døgnet er det mørkest?

Midnatt kan ha to betydninger: Astronomisk. Det tidspunkt på døgnet som solen står lavest på himmelen i forhold til horisonten. Dette vil normalt være døgnets mørkeste tidspunkt, og klokkeslettet vil være avhengig av lengdegraden, den tidssone som gjelder for stedet, og eventuell «sommertid».

By Schluter Nimmons

Hvordan beregne Solhøyde? :: Er solcellepanel lønnsomt?
Nyttige lenker