Hjem > H > Hva Er Alp Blodprøve?

Hva er Alp blodprøve?

ALP er forkortelse for alkaliske fosfataser, og er enzymer som finnes mange steder i kroppen, blant annet i bein, tarm, lever og dessuten i morkaka under graviditet. En blodprøve (S-ALP) kan avdekke om du har normal eller forhøyet verdi i blodet.

Les mer

Hvordan få utlevert journal?

Du har pasientjournal hos alle steder hvor du har fått helsehjelp, men den digitale journalen inneholder kun informasjon fra sykehuset, ikke fra fastlegen eller tannlegen din. Ønsker du tilgang til alle journalene, må du ta kontakt med ditt lege- og tannlegekontor for å få det utlevert på papir. Er det lov å lese sin egen journal? Hva har du rett til innsyn i? I pasient- og brukerrettighetsloven § 5-1 står det at alle pasienter og brukere har rett til innsyn i sin egen journal med bilag. Bilagene er alt det som ikke er skrevet direkte i pasientjournalen, slik som røntgenbilder, prøvesvar og pleieplaner.

Så, hvem har innsyn i legejournal?

Den som yter helsehjelp, skal gi innsyn i journalen til den som har krav på det etter reglene i pasient- og brukerrettighetsloven § 5-1. I helseinstitusjoner skal den som har det overordnede ansvaret for journalen etter § 39, sørge for at det gis innsyn etter første ledd. Så, hvor mange i norge har blodtype b? I Norge er fordelingen omtrent 49 prosent A, 8 prosent B, 4 prosent AB og 39 prosent O. Blodtype RhD+ finnes hos 85 prosent av den norske befolkningen og blodtype RhD- finnes hos 15 prosent.

Hvilket blod er mest ettertraktet?

Blodbanken i Tromsø etterlyser nå blodgivere med «universal-blodtypen» 0 Rh negativ. Om du vet at du har blodtypen 0 Rhesus negativ (- eller 0 Rh-), er du en person som Blodbanken gjerne vil ha på besøk. Lagrene av denne blodtypen er nemlig i ferd med å gå tomme – og Blodbanken etterlyser derfor nye og gamle givere. Du kan også spørre hva er kriseblod? I nødssituasjoner, hvor det ikke er tid til typebestemmelse på mottakeren og forlikelighetsprøver, kan en bruke såkalt «kriseblod», som er konsentrat av røde blodceller fra blodgiver med blodtype O som er RhD negativ (til kvinner før og i fertil alder også K negativ).

Hvilken blodtype kan gi til alle?

Men de med blodtype O har verken A eller B-antigener på overflaten. Deres blodlegemer kan ikke bli gjenkjent og drept, og de kan derfor gi blod til alle. De er det vi kaller universale blodgivere. Videre kan også de med blodtype A og B gi blodlegemer til personer med samme blodtype og til de med kombitypen AB. Derav, hva slags blodtype får barnet? Får vi A fra begge eller A fra den ene og O fra den andre, blir blodtypen vår A. Får vi B fra begge foreldrene eller B fra den ene og O fra den andre, blir blodtypen vår B. Får vi A fra den ene og B fra den andre, blir blodtypen vår AB. Og arver vi ikke enzym fra noen av foreldrene, blir blodtypen OO (eller «null»).

Deretter, kan gi blod til alle?

Hvem kan gi blod til hvem? Alle mennesker har enten type A, B, AB eller 0. Blodtype 0: Veken A- eller B-antigener og kan derfor brukes til alle. Blodtype A.

By Deroo

Hvor finner jeg Gmail kontoen min? :: Hvordan få norsk tekst på HBO?
Nyttige lenker