Hjem > H > Hvorfor Ligner Ordene Vindu Og Window På Hverandre?

Hvorfor ligner ordene vindu og window på hverandre?

Siden vi har innlemmet mange engelske ord i norsk, mente hun at vindu kommer av window. Stemmer det? Svar: Nei, det er omvendt. Det er det engelske språk som har opptatt det norrøne ordet vindauga.

Les mer

Ta dette i betraktning, hvordan er et vindu bygget opp?

Konstruksjon. Vinduer består vanligvis av en rektangulær karm laget for innsetting i en åpning i veggen. Karmen kan være laget for direkte innfesting av glasset, men oftest er det satt inn én eller flere rammer som glasset settes inn i, med eller uten videre oppdeling ved hjelp av sprosser. Og et annet spørsmål, hva glass er laget av? Vanlig vindusglass blir lagd av sand, soda og kalk som smeltes sammen ved cirka 1500 ℃. Etter at den flytende glassmassen er avkjølt, størkner den, men i motsetning til mange andre materialer skjer det uten at molekylene i glasset blir låst fast i et krystallgitter.

Hvem fant opp vindu?

Ingen vet med sikkerhet når og hvor glasset ble oppfunnet, men etter de arkeologiske funn som er gjort, mener man at glasset stammer fra Syria. Derfra spredte kunsten seg til Egypt, hvor man har gjort det eldste glassfunn, en blåfarget amulett. Alder anslås til ca. 7000 år. Hva er poenget med sprosser? Svar: Vindussprosser har vært en del av norsk byggeskikk siden ca. 1740, når den første glassproduksjonen startet i Norge. Tradisjonelt var sprosser med på å forsterke store og små glassfelt. Og av hensyn til produksjon av glasset var sprosser en nødvendighet i vinduer for å få tilfredsstillende lysåpninger.

Hvor i veggen skal vindu monteres?

Kuldebroene rundt vinduene ved vanlig tradisjonell plassering vil utgjøre en vesentlig del av den totale normaliserte kuldebroverdien. Det vil derfor oftest være nødvendig å plassere vinduene minst 30 mm inn i veggen for å tilfredsstille kravet til normalisert kuldebroverdi. Angående dette, hvordan glass blir til? Glass lages av sand, kalk og aske. Kalk tilsettes for å gi glasset bedre holdbarhet. Aske fungerer som smeltemiddel, slik at en ikke trenger så høy varme for å smelte råvarene. I middelalderen ble soda brukt som smeltemiddel i Søreuropa, i Nordeuropa brukte man pottaske.

Hva er klær på nynorsk?

Bøyning (regelrett substantiv intetkjønn)
kledekledet(bokmål/riksmål)
kledekledet(bokmål/riksmål)
eit kledekledet(nynorsk)
For genitiv av substantiv, se eieform.
Deretter, hva er det viktigste råstoffet i glass? Det viktigste glassdannende råstoff er silisiumdioksid (SiO2, fra gammelt kalt kiselsyre), i hovedsak kvartssand eller malt kvarts, men også fosforsyre og boroksid er glassdannende stoffer av praktisk betydning. Foruten glassdannende stoff inneholder glass i de fleste tilfeller andre oksider.

Følgelig, hva lages krystallglass av?

Krystallglass, betegnelse på kaliblyglass, blykrystallglass, som lages av kaliumoksid og blyoksid ved siden av andre glassdannende stoffer, vesentlig silisiumdioksid. Betegnelsen henspiller på glassets ufargede, glansfulle overflate og store lysbrytende evne.

By Jannelle Cano

Er glass miljøvennlig? :: Hva er Adenine?
Nyttige lenker