Hjem > H > Hva Symboliserer Lærens Hjul?

Hva symboliserer lærens hjul?

Dharmachakra (sanskrit: धर्मचक्र; pāli: Dhammacakka; tibetansk འཀོར་ལོ།, chos kyi 'khor lo; betydningen Dharmas hjul eller Lovens hjul) er et symbol for dharma, Buddhas lære om veien til sann opplysning. Et tilsvarende symbol brukes også innen jainismen.

Les mer

Hva handler dhammapada om?

Dhammapada (pāli: धम्मपद, Dhamapada; sanskrit: धर्मपद, Dharmapada, på norsk «den sanne læres ord») er en hellig tekst innenfor buddhismen. Teksten inneholder en rekke utsagn, som angivelig skal ha bli uttalt av Buddha selv ved ulike anledninger som svar på spørsmål. Hva oppnådde Buddha? Han utøvde lenge en streng askese, men til ingen nytte. Han satte seg så i meditasjon under et fikentre ved det nåværende Bodh Gaya i Bihar og opplevde samme natt det avgjørende gjennombruddet til klar erkjennelse av tilværelsens sammenheng og veien til lidelsens opphør, nirvana. Dette var hans oppvåkning.

Så, hva ble de første buddhistiske tekstene skrevet ned på?

Det finnes altså mange ulike versjoner av tripitaka på ulike språk (pali, kinesisk, tibetansk), men den eldste komplette versjonen som fortsatt eksisterer i dag, er pali-versjonen som brukes av theravadabuddhister i Sør-Asia. Hva heter sirkelen i buddhismen? Død og ny fødsel følger etter hverandre. Denne kjeden har ingen første begynnelse og derfor heller ingen første årsak – verden bare er slik. Navnet på denne kjeden av fødsel–død–fødsel–død er samsara. Det betegner også verden som helhet, der alle er fanget i gjenfødelsens kretsløp.

Og et annet spørsmål, hva er det viktigste i buddhismen?

Det endelige målet for det religiøse liv er nirvana («utslukning»), en uforanderlig tilstand der alt begjær og all illusjon har opphørt. Den som har nådd nirvana, blir ikke gjenfødt på nytt. Og et annet spørsmål, hva betyr de fire edle sannheter? At smerte faktisk eksisterer. At det er årsaker til at det vonde finnes. At det eksisterer en tilstand der det vonde ikke finnes. At det eksisterer en vei til den tilstanden der det vonde ikke finnes.

Hva er hovedbudskapet i dhammapada?

I Dhammapada kan vi lese Buddhas budskap. Verket regenes som en av verdenslitteraturens tidsløse klassikere. Versene i boken tegner et poetisk og vakkert bilde av buddhismens grunntanker – tanker som i sin allmennmenneskelige enkelhet og dybde går på tvers av alle religiøse og kulturelle skillelinjer. Ta dette i betraktning, hva gjør en buddhist lykkelig? I Norden derimot, forbinder vi lykke med positive opplevelser. Gjerne sammen med andre. I buddhismen er man i ett med hverandre (og kosmos). Meditasjon og oppmerksomt nærvær handler derfor ikke bare om oppmerksomhet og omsorg for en selv, men like mye om omsorg og oppmerksomhet for alle mennesker, planter og dyr.

Hva betyr tittelen til Buddha?

Siddharta Gautama fikk ærestittelen Buddha, som på sanskrit betyr «den oppvåknede», fordi han ifølge buddhismen på et tidspunkt innså hvordan alt hang sammen og fant en metode for å kunne gjøre slutt på lidelsen i tilværelsen og oppnå nirvana.

By Vernor Bria

Hva kjennetegner buddhismen i dag? :: Hva betyr symbolene i hinduismen?
Nyttige lenker