Hjem > N > Når Dialekt Blir Maktspråk?

Når dialekt blir maktspråk?

Dialektbruk står for identitet, tradisjon, røtter, samhold, ekthet. I Norge kan selv topp-politikere og kronprinsesser snakke dialekt! Normalisering av talespråket, som i andre land kan være nødvendig for å oppnå respekt og prestisje, blir her ofte forbundet med knot, tilgjorthet, maktspråk osv.

Les mer

Derav, på hvilken måte har det norske språk forandret seg med innvandring?

Strømmen med flyktninger økte og innvandrere påvirket det norske språket og resultatet ble de vi begynte å kalle kebabnorsk. Uttrykk som innvandrere ikke kunne på norsk ble byttet ut med arabiske ord, og ble flettet inn i norsken. På fagspråket kan det kalles multietnisk ungdomsspråk. Hva er språklig mangfold? Hva er språklig mangfold:

De språklig mangfold det er sameksistensen av et mangfold av språk innenfor et gitt geografisk rom. Som sådan brukes begrepet språklig mangfold for å referere til sameksistenssituasjoner av et sett med samfunn som snakker forskjellige språk og som deler visse regioner eller territorier.

Angående dette, hvor er det palatalisering?

Palatalisering (også kalt muljering) er en modifisering av uttalen av en konsonant som skjer ved at tungen presses mot den harde gommen (se artikulasjonssted). Palatalisering er vanlig i norske dialekter nord for Sognefjorden og Mjøsa, men finnes også i mange andre språk, f. eks. italiensk og russisk. Hva er Talemålsvariant? Talemålsvarianter som viser at språkbrukeren hører til ei bestemt sosial gruppe, kallar vi sosiolekter. I Oslo markerer talemålet hvilken del av byen folk kommer fra, men også hvilken sosial gruppe de identifiserer seg med.

Har noen dialekter høyere status enn andre?

Dialektbruk har fått høyere status med tida. Men det gjelder ikke all dialektbruk. Statushevingen har gått hånd i hånd med minkende særpreg i grammatikk og ordforråd. Dialektord og -uttrykk som ikke er kurante i bokmål, har aldri hatt generelt høy status. Hva er forskjellen på skriftspråk og talemål? Talemål er innen lingvistikken språk slik de brukes muntlig (ved tale). Alle språk, bortsett fra enkelte kunstspråk, har oppstått som talespråk, og det er talemålet som mennesker naturlig tilegner seg i spedbarnsfasen. Skriftspråk er derimot en menneskelig oppfinnelse og noe som må læres.

I forhold til dette, hva er forskjellen på dialekt og sosiolekt?

Sosiolekter er varianter av samme dialekt – innenfor det samme geografiske område. Sosiolektene bestemmes i utgangspunktet av sosial tilhørighet, etnisk tilhørighet og/eller kjønn. Innenfor ett og samme dialektområde kan ulike grupper av befolkningen snakke forskjellig. En dialekt kan romme ulike sosiolekter. Deretter, hva mener vi med regionalisering når vi snakker om talemålsutvikling? Regionalisering. En viktig tendens vi ser i talemålsutviklingen i Norge, er regionalisering. Det vil si at talemålet innenfor et større område blir utjevnet, og da ofte i retning av områdets største by. Eksempler på slike byer som påvirker områdene rundt er Oslo, Bergen, Stavanger, Kristiansand, Trondheim og Tromsø.

Hva blir språket påvirket av?

Alder, kjønn, utdannelse, yrke, sosial bakgrunn og miljø/gruppe er sosiale faktorer som har betydning for måten vi bruker språket på. I tillegg kan vi også trekke inn kulturelle faktorer. Vi tilpasser språket avhengig av hvem vi snakker med og hva vi snakker om, fordi sosiale og kulturelle faktorer varierer.

By Charyl

Hvilke språk er samisk beslektet med? :: Hvordan få forslag til ord på iPhone?
Nyttige lenker