Hjem > N > Når Begynte Man Å Lage Glass?

Når begynte man å lage glass?

Ingen vet med sikkerhet når og hvor glasset ble oppfunnet, men etter de arkeologiske funn som er gjort, mener man at glasset stammer fra Syria. Derfra spredte kunsten seg til Egypt, hvor man har gjort det eldste glassfunn, en blåfarget amulett. Alder anslås til ca. 7000 år.

Les mer

Deretter, hvordan lage et vindu?

Vinduer består vanligvis av en rektangulær karm laget for innsetting i en åpning i veggen. Karmen kan være laget for direkte innfesting av glasset, men oftest er det satt inn én eller flere rammer som glasset settes inn i, med eller uten videre oppdeling ved hjelp av sprosser. Folk spør også hvorfor ligner ordene vindu og window på hverandre? Siden vi har innlemmet mange engelske ord i norsk, mente hun at vindu kommer av window. Stemmer det? Svar: Nei, det er omvendt. Det er det engelske språk som har opptatt det norrøne ordet vindauga.

Når kom vinduet til Norge?

Fra begynnelsen av 1700-tallet ble det mulig å fremstille stadig større vindusruter. Det eldste kjente vinduet i vanlige bolighus av tre i Norge er fra 1596, på en bu fra Geithus i Arnafjord i Sogn (påvist av Einar Lexow). I land med vinterkulde begynte man fra omtrent 1900 med såkalte dobbeltvinduer. Også, hva er det viktigste råstoffet i glass? Det viktigste glassdannende råstoff er silisiumdioksid (SiO2, fra gammelt kalt kiselsyre), i hovedsak kvartssand eller malt kvarts, men også fosforsyre og boroksid er glassdannende stoffer av praktisk betydning. Foruten glassdannende stoff inneholder glass i de fleste tilfeller andre oksider.

Man kan også spørre hva blir glass laget av?

Hvordan lages glassene

Glass lages av sand, kalk og aske. Kalk tilsettes for å gi glasset bedre holdbarhet. Aske fungerer som smeltemiddel, slik at en ikke trenger så høy varme for å smelte råvarene. I middelalderen ble soda brukt som smeltemiddel i Søreuropa, i Nordeuropa brukte man pottaske.
Hva er poenget med sprosser? Svar: Vindussprosser har vært en del av norsk byggeskikk siden ca. 1740, når den første glassproduksjonen startet i Norge. Tradisjonelt var sprosser med på å forsterke store og små glassfelt. Og av hensyn til produksjon av glasset var sprosser en nødvendighet i vinduer for å få tilfredsstillende lysåpninger.

Deretter, hvor kommer ordet vindu fra?

Vindu er et ord med mangslungen historie. Den norrøne formen var vindauga, dvs. «vind-øye», som egentlig betydde 'hull, åpning til å slippe luft og vind inn gjennom'. En slik glugge i et hus kunne stenges med for eksempel lemmer. Hva er lysåpning på vindu? Lysåpningen er fra stender til stender og losholt til losholt. Mål horisontalt, vertikalt og diagonalt. Det beregnes 10 – 15 mm klaring på hver side av det nye vinduet, dvs. at vinduet skal være 20-30 mm mindre enn lysåpningen.

Hvordan ble glass oppdaget?

Klart glass ble oppfunnet ca. 100 år etter vår tidsregning. I Syria hadde man funnet ut hvordan man kunne forme glass ved å blåse gjennom et hult rør. Glassblåsere klarte med denne metode produsere store mengder klart glass.

By Pickens

Hva er blyglass? :: Hvordan melde flytting for barn under 18 år?
Nyttige lenker