Hjem > H > Hva Heter Vårt Skriftspråk?

Hva heter vårt skriftspråk?

Moderne norsk / nynorsk

Den språkhistoriske perioden frå 1525 blir kalla moderne norsk eller nynorsk. I denne perioden oppstår både bokmål og nynorsk som skriftspråk, og avløyser dansk som skriftspråk i Noreg.

Les mer

Hva er talespråk?

Talespråk er den form av språket som består i muntlig tale, altså artikulerte lyder. Hvordan var språksituasjonen i 1814? Skriftspråket var dansk, mens folk flest snakket norske dialekter. Selv om vi gikk inn i en ny union med Sverige, var de kulturelle båndene til Danmark like sterke som før 1814, og de første årene etter 1814 stod faktisk det danske skriftspråket sterkere i Norge en noensinne.

Ta dette i betraktning, hva er jamstillingsvedtaket?

Jamstillingsvedtaket slo fast at bokmål og nynorsk er likeverdige målformer som skal være jamstilte skriftspråk i forvaltninga. Det var Ivar Aasen som gjorde grovarbeidet med å utforme det nynorske skriftspråket på attenhundretallet. Grunnlaget var materiale han hadde samlet fra dialektene. Også, hva skjedde i 1885 i norge? Jamstillingsvedtaket var eit vedtak i Stortinget i 1885 der det vart vedteke å «sidestille det norske Folkesprog» med «det almindelige Skrift- og Bogsprog», det som i dag er skriftspråka nynorsk og bokmål.

Følgelig, hva er catwalk på norsk?

ImportordAvløserord
catwalkmotemolo
chatnettprat
chatbotsamtalerobot, praterobot
chatteprate på nettet, nettprate, (humor.:) tjatte, tjatre
Og et annet spørsmål, hva betyr image på norsk? Image er det inntrykket man gir, eller ønsker å gi, av personligheten eller innflytelsen sin.

Hvilke forskjeller og likheter er det mellom fremmedord og lånord?

Et lånord er et ord fra et fremmed språk som er blitt tilpasset strukturen i språket det er lånt inn i, for eksempel i skrivemåte og grammatikk. Ordet «sjåfør» er et lånord i norsk fordi det har fått norsk skrivemåte og følger norsk bøyningsmønster, mens «à jour» må anses som et fremmedord. Hva er et tonelag? Tonelag eller tonem er en betydningsdifferensierende intonasjonsforskjell i uttalen av visse ord. For eksempel er ordene landet (bestemt form av et land) og lande, slik de uttales i sørøstnorsk, bygd opp av den samme rekken av fonemer, men forskjellen mellom dem utgjøres av tonegangen.

Og et annet spørsmål, hvordan blir det norske språket påvirket av andre språk?

Norvagisering og avløserord

Et tiltak for å motvirke trusselen mot norsk språk, er såkalt norvagisering; det vil si at man tar utgangspunkt i det importerte ordet og tilpasser det til norsk skrivemåte. Språkrådet har for eksempel forsøkt å fornorske skrivemåten; "teip" for tape og "pønk" for punk.

By Cathe

Når ble det vanlig med smarttelefon i Norge? :: Hva er en Opplink?
Nyttige lenker