Hjem > E > Er Det Anis I Lakris?

Er det anis i lakris?

Anis smaker lakris. Selv om stjerneanis fra Asia ikke er i botanisk slekt med vanlig anis, smaker det veldig likt. Det er frøene i stjerneanis som gir smak, men ofte brukes hele kapselen (for eksempel om man vil smaksette kremer og sauser).

Les mer

Hvor kommer muskatnøtt fra?

Muskatnøtt-treet kommer fra Molukkene og ble tidligere nesten bare dyrket på Bandaøyene. I dag dyrkes det i alle tropiske områder, særlig i Sørøst-Asia og Vestindia. Og et annet spørsmål, hvor mye muskat er farlig? RUStelefonen svarer:

Det er rapportert dødsfall internasjonalt. Mange opplever rusen fra muskat som ubehagelig. Ubehagelige reaksjoner kan forekomme alt ved 5 g (ca én muskatnøtt), og sannsynligheten for dette stiger med økende doser. Store doser fra 10-25 g kan fremkalle delirium/alvorlig vrangforestilling.

Hva er forskjell på muskat og muskatnøtt?

Muskatnøtt er frøkjernen av frukten i muskatnøtt-treet. Muskatblomme er den rødgule aromatiske frøkappen som omgir selve frøet. Begge deler brukes som krydder, muskatblomme har litt mildere smak enn muskatnøtt. Du kan også spørre hva måles chili i? Scovilleskalaen brukes til å måle styrken på chili. Capsaicin er den aktive ingrediensen som måles. Antall SHU (Scoville heat units, på norsk: Scovillegrader) indikerer hvor mye capsaicin som er i chilien. Vanlig paprika er mildest med 0 Scovillegrader, habanero sterkest med oppimot 500 000 Scovillegrader.

Hvor dyrkes chili?

Chili vokser og dyrkes i varmere deler av verden, spesielt i Sør-Amerika hvor det populære krydderet har sine røtter. Frukten tilhører Capsicumfamilien (på samme måte som tomat og tobakk tilhører potetfamilien), og har gjennom århundrene erobret verden. Er der chili i paprika? Chili tilhører samme plantefamilie som paprika, men innholdet av et stoffet capsaicin er 30 ganger så høyt som i paprika, og dette medfører høyst ulik anvendelse av produktene. Chili finnes både rød og grønn. Det er stoffet capsaicin som gir chili sin karakteristiske meget sterke smak.

Hvordan blir pepper lagd?

Svart pepper er et krydder fremstilt av fermenterte, tørkede og umodne røde bær, kalt pepperkorn, fra planten Piper nigrum. Det finnes imidlertid også en rekke andre kryddersorter som ofte omtales under samlebetegnelsen pepper i en mer utvidet forstand. Derav, hvor dyrkes svart pepper? Fruktsettingen er rikest på planter som er 4-7 år gamle, og en plante kan gi opptil 5 kg pepperkorn i året. Opprinnelig viltvoksende i Sør-India og på Sri Lanka. Pepper dyrkes i mange tropiske områder, særlig i India, Indonesia og Sør-Amerika.

Dessuten, hva er grønn pepper?

Grønn pepper kommer opprinnelig fra Asia, og har i tusenvis av år vært en viktig handelsvare. Blomstene sitter sammen i store aks, og hvert pepperkorn er egentlig en liten rund frukt. De er grønne når de er umodne, og går etter hvert over til å bli hvite eller røde.

By Corrine Berthelsen

Når kom kortbetaling til Norge? :: Når ble krydder oppfunnet?
Nyttige lenker