Hjem > H > Hva Er Kartfarger?

Hva er Kartfarger?

Kartfarger er helt enkelt fargene på kartet, men de ulike fargene betyr ulike ting. Karttegn er de forskjellige detaljene i naturen tegnet som et bestemt symbol på kartet.

Les mer

Hva betyr tallene på kart?

De blå tallene (fra 00 til 99) markerer vertikale og horisontale rutelinjer som deler en 100-km rute (100x100 km) inn i km-ruter. Tallene som markerer de vertikale rutelinjene angir antall km østover i en 100 km-rute, mens tallene som markerer de horisontale rutelinjene angir antall km nordover i 100 km-ruten. Angående dette, hva betyr linjene på kartet? Alle kart har en tegnforklaring som viser hva farge, linjer og symboler betyr. De brune linjene på kartet kalles Høydekurver. De forteller deg hvor det går oppover og nedover i terrenget. Når du lærer å lese høydekurver vil du begynne å oppdage koller, rygger og søkk.

Hvordan ser en sti ut på kart?

Svart er veier, stier, hus og annet som mennesker har laget, men også stein, skrenter og stup. Gult er jorder og åpne og halvåpne områder. Jo gulere, jo mer åpent. Hva betyr grønne prikker på kart? Vegetasjon som nedsetter løpbarheten, tegnes med grønn farge. Er det åpne områder, brukes det gul farge.

Tilsvarende, hva er kartkontakt?

Å ha kartkontakt betyr å vite hvor du er på kartet. Erfarne o-løpere kan greie å holde kartkontakten nesten overalt hvor de ferdes. Det er fordi de har lang øvelse i å lese både kart og terreng. Folk spør også hva mener vi med målestokk? Målestokk er forholdet mellom avstander på kartet og tilsvarende avstander i terrenget, oppgitt som en brøk. Kart i målestokk 1:100 000 betyr at én centimeter på kartet er 100 000 centimeter i terrenget, det vil si én kilometer.

Angående dette, hvordan finner man ut målestokk?

Du måler med linjal at det er 10 cm på kartet fra hytta til nærmeste elv. Siden målestokken er 1:50 000, betyr det at 1 cm på kartet er 50 000 cm i virkeligheten. Vi vet at det er 100 cm i en meter, så det betyr at 1 cm på kartet er 50 000:100=500 meter i virkeligheten. Derav, hva betyr de forskjellige tingene på et kart? Blått er vått (vann, elver, myrer) Svart er hardt (hus, steiner) Gult er kult (åpent område, lett å komme seg frem) Grønt er ikke skjønt (tett skog og vanskeligere å komme seg frem)

Hvordan lese målestokk på kart?

Målestokken på et kart forteller oss om forholdet mellom avstander på kartet og avstander i virkeligheten. Målestokk skrives på denne måten 1:10, og leses 1-til-10. 1:10 betyr at 1 cm på kartet tilsvarer 10 cm i virkeligheten. Jo lavere målestokk kartet har, jo flere detaljer fra terrenget er med på kartet.

By Loydie Bowker

Hvordan måle ekvidistanse? :: Hva smaker bokhvete?
Nyttige lenker