Hjem > K > Kan Politiet Tvinge Deg Til Å Åpne Telefonen?

Kan politiet tvinge deg til å åpne telefonen?

Hvis du åpner mobilen din med ansiktsgjenkjenning eller fingeravtrykk (eller en annen type biometrisk autentisering), så kan politiet pålegge deg å åpne mobilen på denne måten for dem. Hvis du nekter, kan politiet gjennomføre det med tvang. Dette står i straffeprosessloven § 199 a.

Les mer

Ta dette i betraktning, kan politiet låse opp iphone?

«Teknologien lar spesialtrente betjenter låse opp enheter for å finne ut om de inneholder informasjon som kan være verdifull for en politietterforskning eller hendelser. Enheter som ikke er relevant i en etterforskning kan bli returnert til eieren raskere», forklarer det skotske politiet i videoen. Hvor lenge kan politiet ha mobilen min? Det varierer veldig hvor lang tid dette tar. Det kan ta alt fra en dag til måneder og år. Noen ganger kan det være at politiet mener mobilen inneholder noe ulovlig som gjør at de ikke kan levere den tilbake. Den som har fått noe beslaglagt av politiet kan be om å få dette tilbake.

Kan politiet se meldingene mine?

Dette står i straffeprosessloven § 170a. Dersom politiet har hjemmel til å gå gjennom en telefon, vil dette være fordi innholdet i telefonen kan være av interesse for politiet i deres etterforskning, og da kan de også gå gjennom innholdet på telefonen som kan være relevant, det være bilder eller meldinger. Har politiet rett til å stoppe deg uten grunn? Politiet kan stanse deg på gaten, uten noen tilsynelatende god grunn. Politiet kan da kreve at du oppgir personalia (navn, alder og bosted), uansett om de mistenker at du har gjort noe straffbart eller ikke. Dette kan du lese mer om i politiloven § 8.

Kan politiet gå inn på mobilen din?

Reglene om ransaking står i straffeprosesslovens kapittel 15. Reglene om ransaking av datasystemer står i § 199a og gjelder for datamaskiner, nettbrett og telefoner. Det nye fra 2017 er at politiet nå med tvang kan åpne disse dersom de er låst ved biometri. Kan politiet overvåke telefonen din? Politiet har ikke lov til å avlytte eller spore telefonen din med mindre vilkårene i straffeprosessloven kapittel 16 a er oppfylt. Dersom vilkårene er oppfylt, må politiet først få en kjennelse fra domstolen på at de får lov til å avlytte eller spore telefonen.

Dessuten, hva gjør politiet med telefonen din?

Politiet kan beslaglegge mobiltelefoner og andre gjenstander for å sikre bevis i forbindelse med etterforskning av en straffesak. Når straffesaken er avgjort/ferdig, eller når politiet har sikret det de trenger av bevis så vil mobilen som oftest bli levert tilbake til eieren. Tilsvarende, hva kan man si til politiet? Du har plikt til å opplyse om ditt riktige navn, fødselsdato og adresse hvis politiet spør. Du har ikke plikt til å opplyse om mer enn dette. Ingen har plikt til å bære legitimasjon i Norge.

Kan politiet ransake huset ditt?

For ransaking krever loven for det første at det foreligger «skjellig grunn» til mistanke om en handling som kan medføre frihetsstraff, jf. straffeprosessloven § 192. Bestemmelsen viser at politiet må ha god grunn til å tro at du er i besittelse av en viss mengde narkotika.

By Kalle Friddle

Har politiet rett til å ransake deg? :: Kan politiet se meldingene mine?
Nyttige lenker