Hjem > E > Er Fødselsdato Personopplysning?

Er fødselsdato personopplysning?

En personopplysning er en opplysning eller vurdering som kan knyttes til en enkeltperson. Eksempler på personopplysninger er navn, adresse, telefonnummer, e-postadresse, IP-adresse, bilnummer, bilder, fingeravtrykk, irismønster, hodeform (for ansiktsgjenkjenning) og fødselsnummer (både fødselsdato og personnummer).

Les mer

Hva regnes som såkalte særlige kategorier av personopplysninger?

Dette kalles gjerne "sensitive" eller "særlige kategorier" av personopplysninger. Eksempler på slike opplysninger er en persons rasemessige eller etniske bakgrunn, politiske oppfatning, religion, filosofiske overbevisning eller medlemskap i fagforening. Kan man sende personnummer på SMS? Millioner av mennesker blir hvert år utsatt for identitetstyveri, så du skal ikke under noen omstendighet sende personlig informasjon som personnummer og passord i en tekstmelding.

Er fødselsdato sensitiv informasjon?

De fleste vil kanskje anta at fødselsdato og personnummer hører med til sensitiv informasjon. Det er ikke tilfelle. Fødselsnumre og andre identifikasjonsnumre omfattes ikke av reglene for særlige kategorier av personopplysninger. Hva er informasjonsplikt? Med informasjonsplikt menes at virksomheten av eget tiltak skal gi informasjon til den registrerte.

Du kan også spørre har nav taushetsplikt overfor arbeidsgiver?

Taushetsplikt. Alle som jobber i og for NAV har taushetsplikt om alle opplysninger om deg. Taushetsplikten gjelder også etter at en ansatt slutter å jobbe i NAV. Også, hvem kan være personvernombud? Bare fysiske personer kan inneha rollen. Den behandlingsansvarlige, kan ikke utnevne seg selv som personvernombud. Datatilsynet fraråder at den som er sikkerhetsansvarlig også påtar seg rollen som personvernombud da disse rollene ofte kan ha motstridende interesser.

Hvordan personopplysninger skal behandles?

Personopplysninger skal behandles slik at opplysningenes integritet, konfidensialitet og tilgjengelighet beskyttes. Dette betyr at den behandlingsansvarlige må sørge for å iverksette tiltak mot utilsiktet og ulovlig ødeleggelse, tap og endringer av personopplysninger. Hvordan kan personopplysninger komme på avveie? Konkrete tilbakemeldinger, som for eksempel at ”fornavn stemmer ikke” kan misbrukes til vask av ulovlige databaser eller til å verifisere personopplysninger. Skjemaer, innloggingsløsninger og andre systemer som virksomheten bruker må sikres mot automatisk innhøsting av opplysninger.

Hvordan behandle sensitive opplysninger?

Nærmere bestemt kan slike opplysninger kun behandles:

  1. under en offentlig myndighets kontroll.
  2. med hjemmel i personopplysningsloven § 11.
  3. med hjemmel i annen norsk lov så lenge loven inneholder garantier for den registrertes rettigheter og friheter.

By Calmas

Hva betyr utleveres på ditt hentested? :: Hvis noen har blokkert deg på Messenger?
Nyttige lenker