Hjem > H > Hva Er Rettskriving?

Hva er rettskriving?

Rettskriving, eller ortografi, er riktig skrivemåte av ord, ifølge skrifttradisjon eller vedtak. I norsk omfatter rettskriving også bøying, og tilråding/fraråding av visse ordformer eller -typer (for eksempel helst ikke ord på -heit i nynorsk).

Les mer

Hvordan skrives Heisann?

Dagens språktips: Heisann skrives ikke heisann, men heisan eller hei sann. Helt sant. Hvordan skriver man dessverre? Ja, det rette er å skriva dessverre med to s-ar. Det gjeld både på nynorsk og på bokmål. Nynorsk har i tillegg forma diverre.

Deretter, hva kjennetegner norsk grammatikk?

Et særtrekk ved det norske språket, er det at man kan lage lange og kompliserte ord, ved å slå sammen kortere ord. Norske substantiv har tre forskjellige grammatiske kjønn. Substantiv med ulikt kjønn blir bøyd på ulike måter. Når brukes ordet di? Di- er en forstavelse som betyr dobbelt, to- eller tve-, og brukes i ord som dimorfisme, dimer og disakkarider.

Også, hvis viss eller vis?

Hvis er mest brukt. Slik står det i Bokmålsordboka: Mellom 1959 og 2005 var viss en såkalt sideform, det vil si innenfor rettskrivningen, men utenfor læreboknormalen (en snevrere norm). Siden 2005 har de to variantene vært formelt jamstilte i bokmål. Hvordan skrive hverken? Variantene er nå likestilte.Hverken er like riktig som verken.Hverken var ute av rettskrivningen mellom 1959 og 2005, og da festet varianten verken seg.

  1. [Til de leserne som bare vil vite hva som er riktig: Svaret på det står ovenfor.
  2. Hverken er den eldste formen, som vi har arvet fra skriftfellesskapet med dansk.

Hva er dessuten?

i tillegg til det, i tillegg til noe annet. Også, hvilken verdi har kunnskap om grammatikk? Hva skal vi med grammatikk? De grammatiske begrepene er nyttige hjelpemidler når vi skal forklare hvorfor noe er riktig og noe er galt, og de gir oss en oversikt og en språkbevissthet vi ellers ikke ville ha hatt. Grammatikken blir et språk om språket, eller et metaspråk, som det så fint heter.

Hva betyr grammatisk?

Grammatisk er noe som gjelder grammatikk, eller noe som er riktig ifølge grammatiske regler.

By Avivah Bertotti

Hva er forskjellen mellom svake og sterke verb? :: Hvorfor endret det norrøne språket seg?
Nyttige lenker