Hjem > H > Hva Skjer Hvis Vi Ikke Kildesorterer?

Hva skjer hvis vi ikke kildesorterer?

Forbrenning av plast gjør at CO2-utslippene fra energigjenvinningen øker. Farlig avfall og elektronikk kan inneholde stoffer som ikke kan slippes ut fra vanlige forbrenningsanlegg. Hvis vi brenner alt sammen, får vi heller ikke sjansen til å lage noe nytt av avfallet.

Les mer

Du kan også spørre hvor mye resirkulerer vi?

Mens 8,6 prosent av verdens ressurser finner veien tilbake i ny produksjon, er ressursbruken i Norge helt nede på 2,4 prosent. De beste landene i verden ligger til sammenlikning på over 20 prosent – Nederland ligger for eksempel på 24,5 prosent sirkularitet. Hvorfor er det viktig å gjenvinne? Kildesortering gjør at vi unngår at skadelige stoffer og miljøgifter fra f. eks. farlig avfall, havner på avveie og gjør skade på natur, mennesker og dyr. Kildesortering oppfyller myndighetenes krav til sortering og gjenvinning som er angitt i avfallsforskriften og forurensningsloven.

I forhold til dette, hva mener vi med energigjenvinning?

Energigjenvinning er å omdanne avfall til energi, til produksjon av fjernvarme, elektrisitet og industridamp. Forbrenning med energigjenvinning sørger for at avfall fra husholdninger, kommunale virksomheter og næringsliv, som ikke kan materialgjenvinnes, kommer til nytte i stedet for at det deponeres. Er det påbudt å kildesortere? Politisk flertall for tvungen kildesortering

Det er nå politisk flertall på Stortinget for at kildesortering ikke lengre skal være frivillig, men påbudt.

Angående dette, er det lovpålagt å kildesortere?

I februar vedtok Stortinget at matavfall og utvalgte typer plastavfall både fra husholdninger og næring også skal kildesorteres. Hvor mye plast gjenvinnes? I Norge i dag gjenvinnes rundt 30 % av plastemballasjen. Ser man alt plastavfall under ett ligger graden av materalgjenvinning på under 25 %, viser anslagene.

Hvor mange nordmenn kildesorterer?

I desember i fjor hoppet andelen nordmenn som sier at de kildesorterer plastemballasje fra 79 prosent til 84 prosent. I januar 2020 ligger andelen på 83 prosent, noe som viser at oppslutningen kan ha stabilisert seg på dette nivået. Hva er å gjenvinne? Gjenvinning betyr å nyttiggjøre avfall og andre restprodukter. Når vi gjenvinner kaster vi mindre, og reduserer den totale miljøbelastningen fra både produksjon, transport, bruk og avfallshåndtering.

Deretter, hvordan kan vi gjenvinne papir?

Innsamling foregår oftest ved bruk av egne beholdere som fylles opp fra husholdninger og næringsdrivende og tømmes enten av kommunal renovasjon, eller spesialiserte, private virksomheter. For å lage nytt papir må trykksverte, fyllstoffer, papirbestrykning og andre forurensninger fjernes fra fibrene for å få papirmasse.

By Waldos Spruit

Hvor mange leser blogger i Norge? :: Hvorfor tar det flere dager med Vipps?
Nyttige lenker