Hjem > H > Hvorfor Litteratursøk?

Hvorfor litteratursøk?

Hensikten er å systematisk gå igjennom all litteratur en finner og dermed fange opp så mye som mulig av relevant litteratur på et felt. Søket skal i tillegg være dokumentert og etterprøvbart. Hvor omfattende et litteratursøk skal være er avhengig av fagområde og hva det skal brukes til.

Les mer

Så, hvordan gjøre et godt litteratursøk?

Litteratursøk

  1. Velg/definer de viktigste begrepene og emneordene ut fra problemstillingen din.
  2. Finn synonymer og beslektede emneord ved hjelp av ordbøker, leksika (oria.no), forelesningsnotater og lærebøker.
  3. Målet er å finne så gode emneord (søkeord) som mulig.
Folk spør også hva er et systematisk litteratursøk? Et systematisk litteratursøk er et omfattende søk der informasjonsinnhentingen er planmessig og begrunnet. Det kjennetegnes ved at man gjør omfattende søk i flere databaser med utstrakt bruk av søkeord.

Ta dette i betraktning, hvordan finne primærstudier?

Kilder til primærstudier

Hvis du leter etter primærstudier som kan gi svar på spørsmål om effekt av tiltak, bør du først søke i Cochrane Central Register of Controlled Trials (Trials), som er en delbase i The Cochrane Library.
Hvorfor litteraturstudie? Fordelen med en litteraturstudie er den store informasjonstilgangen. En ulempe kan være at den informasjonen man finner, ikke alltid innehar den kvaliteten man er ute etter. Siden dette er data som vi henter fra kilder, er det viktig å vise kildekritikk.

Hva betyr systematic review?

Til systematiske oversikter (systematic reviews, scoping reviews) kreves det grundige litteratursøk, dokumentasjon og rapportering. En systematisk oversikt tar vanligvis ett år eller mer å fullføre. Ønsker du hjelp fra biblioteket er det lurt å ta kontakt så tidlig som mulig i prosessen. Deretter, hvor kan jeg finne vitenskapelige artikler? For å finne vitenskapelige artikler trenger man bare å gå til Google Scholar. Der kan du søke etter hva som helst, så vil alle resultatene kun være fra fagfeltvurderte («peer reviewed») artikler fra anerkjente tidsskrifter.

Hva er et Pico skjema?

PICO gir struktur og klargjør spørsmålet for litteratursøk, utvelgelse og kritisk vurdering av litteraturen. PICO er en forkortelse for elementer som ofte vil være med i et spørsmål. Hvilken populasjon eller hvilket problem dreier det seg om? Hva er det med denne populasjonen eller dette problemet du er interessert i? Deretter, hva er kunnskapspyramiden? Kunnskapspyramiden er en modell som hjelper deg å velge hva du skal søke etter og hvor du skal finne det. Kilder til oppsummert forskning ligger øverst i pyramiden og kilder til enkeltstudier ligger nederst. Start så høyt opp i pyramiden som mulig.

Følgelig, hva er søkelogg?

Søkehistorikken viser hvilke emneord og tekstord du har søkt på, hvordan de er kombinert og hvor mange treff hvert søk har gitt. Søkeprosessen blir fleksibel og tydelig dersom du velger å søke på ett og ett ord for så å kombinere søkene med AND, OR eller NOT i søkehistorikken.

By Agnesse

Hva er Tekstordsøk? :: Hvorfor kan jeg ikke logge inn på hotmail?
Nyttige lenker