Hjem > H > Hvorfor Er Nabospråk Viktig?

Hvorfor er nabospråk viktig?

En annen viktig grunn til å få bedre kjennskap til nabospråkene er at vi kan unngå kommunikasjonsbarrierer og begrenset kommunikasjonsflyt når vi velger morsmålet framfor lingua franca (Hårstad, s. 12) når vi snakker med andre skandinavere.

Les mer

Derav, hvilket språk snakket nordmenn i dansketiden?

I 1536 blir Norge underlagt Danmark, og alle dokumenter blir fra nå skrevet på dansk. Derfor kalles perioden for dansketiden. Språket som ble snakket i Norge på denne tiden var riktignok ikke dansk, men mange ulike norske dialekter. Derav, hvorfor forstår ikke danskene norsk? Kristiansen mener det er mange trekk i norsk talespråk som er vanskelig å forstå for danskene. Det kan være ordenes betydning, ordstillingen og hvordan ordene er bygd opp. For eksempel har dansk bare to kjønn, mens norsk har tre. Dermed kan det være forvirrende når en nordmann sier «ei øy».

Når sluttet Norge å skrive dansk?

Frå 1389 til 1450 var Noreg i union med Sverige og Danmark, og frå 1450 til 1814 med Danmark. Då blei det norske språket lite påverka av dansk, sjølv om dansk blei bruka i skulen og i konfirmasjonsundervisninga. Skriftspråket som blei bruka var reint dansk frå 1530-åra. Hva er et nabospråk? Nabospråk er selvstendige språk, som likevel har mange språklige likheter. Likheten gjør det mulig å kommunisere med hverandre uten behov for noen form for systematisk opplæring i forkant. Nabospråkenes språkformer har mange lingvistiske likhetspunkt som gjør de er innbyrdes forståelige.

Også, hva er likt mellom norsk svensk og dansk?

Hvem som helst kan se at svensk, norsk og dansk likner på hverandre. Omtrent 90 % av ordforrådet er det samme - også grammatisk er språkene bygget opp på samme måte. Forklaringen på dette er at de skandinaviske språkene stammer fra et felles urspråk. Språkene er ganske enkelt i familie med hverandre. Følgelig, er norrønt og gammelnorsk det samme? I Norge har betegnelsen også blitt brukt om middelalderspråket i landområder som ble befolket fra Norge i vikingtiden. Dette fellesspråket kalles nå til vanlig norrønt på norsk, et begrep som dekker både gammelnorsk og gammelislandsk.

Hvilke land snakket norrønt?

Norrønt var tale- og skriftspråket i Norge og på Island i middelalderen. På det norrøne språket (som på islandsk) betegner imidlertid norrǿnt mál sammen med dǫnsk tunga (dansk tunge) det felles nordiske språket, altså også gammelsvensk og gammeldansk. Folk spør også hva var programmet for landsmålet? I 1853 lanserte Aasen eit forslag til ny skriftspråksnormal i boka Prøver av Landsmaalet i Noreg. Seinare omarbeidde han både grammatikken og ordboka. I Norsk Grammatik, som kom ut i 1864, hadde han teke med sitt eige utkast til skriftspråksnormal og gjort grundig greie for vala sine. Norsk Ordbog kom ut i 1873.

Hva tenker dansker om nordmenn?

En rekke dansker hevdet at nordmenn utmerker seg – med fare for selvskryt - ved å være vennlige, gjestfrie, flinke, positive og med god humor! Samtidig mener nesten 7 % at nordmenn utmerker seg hovedsakelig ved å ligne dansker eller være lette å forstå.

By Rabkin Perfetto

Hvorfor forstår vi svensk bedre enn dansk? :: Hvorfor trenger de yngste skolebarna å bli lest mye for?
Nyttige lenker