Hjem > H > Hva Kan Du Gjøre For Å Beskytte Deg Mot Hørselsskader?

Hva kan du gjøre for å beskytte deg mot hørselsskader?

En annen måte å forebygge hørselsskader på er å gå jevnlig til fastlegen og skylle ørene for ørevoks. Ørevoks kan som nevnt skape tinnitus og situasjoner der man må høre musikk på et høyere volum på grunn av den nedsatte hørselen som følger av en for stor ansamling av dette.

Les mer

Ta dette i betraktning, hva er skadelig for hørselen?

110 dB Høy torden. 120 dB Rockeband med fullt trøkk. 125 dB Smertegrensen. 140 dB Jetfly som tar av på 25 meters avstand. Man kan også spørre hva kan skje med hørselen hvis vi blir utsatt for støy i lengre tid? Vedvarende støy med nivå fra 80 til 110dBA (og over) kan skade hørselen (dBA er A-veid ekvivalentnivå). Risikoen øker med nivået og tiden det belastes. Arbeidsmiljøloven antar at de fleste tåler 85dBA ved 8 timers belastning. For hver 3dB økning av nivået må eksponeringstiden halveres.

Er det skadeligt at sove med ørepropper?

– Vanlig bruk av hodetelefoner eller øreplugger ser ikke ut til å være skadelig, så lenge du ikke skrur volumknappen på veldig høyt. Funnene i studien bekrefter at vi på tross av stadig økende bruk av høretelefoner og øreplugger ikke ser en økning i hørselstap, sier forsker Bo Engdahl fra FHI. Hva er tinnitus? Tinnitus (øresus) Når du har tinnitus opplever du å høre lyd som ikke kommer fra en lydkilde rundt deg. Det er svært vanlig å oppleve tinnitus. For de fleste varer det kort og er lite sjenerende, men noen blir så plaget av tinnitus at det reduserer livskvaliteten vesentlig.

Hvor mange desibel er skadelig?

Kva er støy? Støy er definert som uønskt lyd, og desse deles gjerne inn i to typar: Irriterande støy frå for eksempel ventilasjonsanlegg, vifte i pc-en og liknande. Skadeleg støy frå støyande omgivnader > 80 dB (A) og impulslyd > 130 dB (C). Så, hvor mye støy tåler øret? Øker styrken til 88 dB, bør du ikke være i disse omgivelsene mer enn 4 timer. Øker lyden til 100 dB, en lydstyrke man ofte kan oppleve på rockekonsert eller tilsvarende, kan du risikere skade på hørselen etter 15 minutter.

I forhold til dette, er det farlig å høre på høy musikk?

Hører på for høy musikk

For høy lyd over for lang tid fra for eksempel maskiner, eksplosjoner eller musikkanlegg kan skade hørselsceller og gi øresus, også kjent som tinnitus. Men dette er ikke det eneste. – Det er mange ting som kan skade hørselen, for eksempel traumer mot hodet, eller enkelte typer medisiner.
Man kan også spørre hvor lenge er det normalt å ha øresus? Sykdomsforløp ved øresus

Hos noen kan øresus vare i alt fra måneder til år. Hvis du har hatt øresus lenge, kan det være at tilstanden er kronisk, og at det ikke vil gå over av seg selv. Til tross for at øresusen ikke nødvendigvis blir helt borte, så vil mange oppleve at det blir mindre plagsomt med tiden.

Du kan også spørre kan hørsel komme tilbake?

De aller fleste som opplever en plutselig nedsatt hørsel får hørselen tilbake igjen etter noen uker, men i enkelte tilfeller kan det være starten på en gradvis reduksjon av hørselen. Noen plages også med kraftig øresus ved plutselig nedsatt hørsel.

By Dewees Margosian

Er hørselsskade permanent? :: Hvordan vaske paviljong tak?
Nyttige lenker