Hjem > H > Hvorfor Er Det Viktig Med Nynorsk?

Hvorfor er det viktig med nynorsk?

Grunnen til at dere har nynorsk på skolen er fordi det er et norsk skriftspråk, og i ulike jobber må man beherske dette skriftspråket. Det er også en viktig del av den norske kulturarven, da det hang tett sammen med den norske selvstendigheten fra Danmark.

Les mer

Hva var Jamstillingsvedtaket fra 1885?

Jamstillingsvedtaket var eit vedtak i Stortinget i 1885 der det vart vedteke å «sidestille det norske Folkesprog» med «det almindelige Skrift- og Bogsprog», det som i dag er skriftspråka nynorsk og bokmål. Hva er Målparagrafen? Målparagrafen var paragrafen i folkeskulelovene som regulerte bruken av bokmål og nynorsk i undervisninga. Hovudprinsippa gjeld framleis og er i dag ein del av opplæringslova.

Tilsvarende, hva er jamstillingsvedtaket?

Jamstillingsvedtaket slo fast at bokmål og nynorsk er likeverdige målformer som skal være jamstilte skriftspråk i forvaltninga. Det var Ivar Aasen som gjorde grovarbeidet med å utforme det nynorske skriftspråket på attenhundretallet. Grunnlaget var materiale han hadde samlet fra dialektene. Også, hva skjedde i dansketiden? I 1536 ble Christian 3 dansk og norsk konge. I håndfestningen hans ble det bestemt at Norge ikke lenger skulle være et eget rike, men underlagt Danmark på linje med de danske landskapene. Dette året ble også det norske riksrådet opphevet, og den egentlige dansketiden kan sies å ta til da.

Hvordan snakket nordmenn før?

Men noe er sikkert:

  • Overklassen i Norge bestod av både dansker og nordmenn, altså av både danskfødte og norskfødte.
  • Danskene i Norge snakket dansk, men nordmennene greide like dårlig å snakke dansk den gang som nå.
Også, hva ble nynorsk kalt før? Gjennom eit stortingsvedtak 12. mai 1885 blei landsmålet – «det norske Folkesprog» – jamstilt med dansk – «vort almindelige Skrift- og Bogsprog», og i 1892 blei det tillate å nytte landsmålet i skulen. I 1929 endra landsmål namn til nynorsk, og riksmål namn til bokmål.

Og et annet spørsmål, hvordan hilste vikingene?

I Skandinavia pleier vi å si at hånd- trykket har eksistert helt siden viking- tiden. Ved å vise en utstrakt hånd med tom håndflate, gjorde den hilsende det tydelig at han eller hun ikke bar sverd eller andre våpen og derfor utelukkende kom med fredelige hensikter. Tilsvarende, er islandsk det samme som gammelnorsk? Islandsk er det nordiske språket som har endret seg minst fra norrønt. Islendingene har en lang skrifttradisjon, og de er stolte av språket sitt. Denne sterke identiteten til språket gir seg utslag i at islendingene er kritiske til importord.

Deretter, hva vil det si at norrønt var et kasusspråk?

Også norrønt var et kasusspråk. I slike språk er det enkelt sagt ikke rekkefølgen på ordene, men hvordan du bøyer ordene, som avgjør hva en setning betyr. I kasusspråk bøyer man visse ordklasser – substantiv, adjektiv og pronomener og determinativer – i ulike kasus.

By Ohare

Hvordan endre Skjermretning? :: Hvordan er det norske språket bygd opp?
Nyttige lenker