Hjem > N > Når På Døgnet Er Det Mørkest?

Når på døgnet er det mørkest?

Midnatt kan ha to betydninger: Astronomisk. Det tidspunkt på døgnet som solen står lavest på himmelen i forhold til horisonten. Dette vil normalt være døgnets mørkeste tidspunkt, og klokkeslettet vil være avhengig av lengdegraden, den tidssone som gjelder for stedet, og eventuell «sommertid».

Les mer

Hvorfor er Himmelenblå?

Luften i atmosfæren vår lar ikke lyset passere helt upåvirket. Mesteparten av solstrålene, bortsett fra det blå sollyset, går rett forbi disse luftmolekylene. Den blå fargen/sollyset blir spredt utover av luftmolekylene. Så når vi ser opp på den blå himmelen ser vi blått avbøyd lys fra solen. Dessuten, hva betyr det når himmelen er rosa? Tynne skyer

– De siste ukene har vi ofte hatt et slørtynt skydekke, som inneholder store mengder iskrystaller. I disse krystallene blir sollyset brutt, og da oppstår det et vidunderlig vakkert rosa lys - mer kanskje mot oransje på kvelden. Jo større brytningsvinkel, dess mer rødt og rosa - jo mindre, dess mer blått.

Hva betyr rød himmel?

De fineste solnedgangene får vi når sola går ned i et skylag, og himmelen og sola blir farget rød. Et skylag består av mange vannpartikler og støvpartikler. Ved solnedgang (og soloppgang) kan himmelen få de mest fantastiske farger. Dette er et resultat av lysbrytning i atmosfæren. Dessuten, når på dagen er sola høyest? Dagen i året hvor sola står høyest på himmelen ved middagstid kalles sommersolverv (20-22. Juni, Gemini-tvillingene) og dagen hvor den står lavest er vintersolverv (20-22. Desember, Sagittarius - skytten).

Når står sola i sør i Oslo?

I sommerhalvåret har vi «sommertid» og stiller klokkene våre én time frem til «UTC+2». Ved 15o øst i Raftsundet står da solen i syd først klokken 13. I Oslo klokken 13:17 og i Bergen først klokken 13:38. Vardø kan imidlertid da glede seg over å få solen i syd allerede rett før klokken 12:00! Du kan også spørre hvor fort blir det lysere? Trondheim får over fem minutter ekstra dagslys hver dag fremover. Noe som betyr rundt 40 minutter ekstra dagslys kun i løpet av én uke. I Bodø blir dagene åtte minutter lengre for hver dag som går – mens folk i Oslo, Bergen og Stavanger får rundt fire minutter mer dagslys.

Også, når sola snur?

I Norge “snur sola” onsdag 21. desember 2022, klokka 22:48, og dagene blir lysere fram til sommersolverv. Vintersolverv er den korteste dagen i året. Når er dag og natt like lange? Vårjevndøgn er dag og natt like lange over hele verden. Da står solen rett over ekvator. Det samme gjentar seg om høsten når det er høstjevndøgn. På Nordpolen er det soloppgang bare en gang i året, det er rett før vårjevndøgn og så er det en solnedgang rett etter høstjevndøgn.

Hvor lang er dagen i Oslo?

Tirsdag 21. desember 2021 er årets korteste dag med færrest timer med dagslys. Om vi ser på Oslo, er det dagslys i 5 timer, 53 minutter og 56 sekunder. Men klokka 16.59, snur sola - og dagene blir lysere og lysere for hver dag som går.

By Rossy

Hva er hovedkilden til lokal luftforurensning? :: Hvordan slette apper for godt?
Nyttige lenker