Kan man ta tempen under armen?
Det finnes flere ulike termometere. Den sikreste måten å måle kroppstemperatur på er å måle med digitalt termometer i endetarmen. Temperaturen kan også måles i munnen, under armen eller ved bruk av egne termometer for panne eller øre.
Også, skal man plusse på en halv grad?
Et øretermometer viser omtrent 0,5 grader for lite, så man må legge en halv grad til måleresultatet. En målt temperatur på for eksempel 37,5 grader betyr altså at den faktiske kroppstemperaturen er ca 38,0 grader, noe som vil si at barnet har feber. Hva er grensen for å ha feber? Normal kroppstemperatur hos mennesker ligger rundt 37 °C. Er temperaturen over 38 °C (målt i endetarmen) har man feber. Typiske symptomer på feber er kuldefølelse (frysetokter) når feberen stiger, og tilsvarende varmetokter/svette når feberen synker.
Så, hvordan vet man at man har feber uten termometer?
Det kan være vanskelig å fastslå om du eller barnet ditt har feber uten termometer. Du kan måle i munnen, øret eller armhulen, men mest pålitelig vil det være å måle i stumpen - her kommer man nærmest kroppens kjernetemperatur. Måler man i armhulen viser det som regel 1°C lavere temperatur enn den man måler i stumpen. Dessuten, er det farlig med høy feber? Selv om smerte og temperatur reduseres samtidig, er ikke feberen årsaken til smerten. Høy feber, over 40°, kan være en belastning for kroppen, imidlertid er feber i seg selv ikke farlig. Hvis temperaturen nærmer seg 42°, vil feberreaksjonen bremses av kroppen selv.
Derav, er 39 i feber farlig for barn?
Selv om smerte og temperatur reduseres samtidig, er ikke feberen årsaken til smerten. Høy feber, over 40°, kan være en belastning for kroppen, imidlertid er feber i seg selv ikke farlig. Hvis temperaturen nærmer seg 42°, vil feberreaksjonen bremses av kroppen selv. Så, hvordan måle feber hos voksne? Måle temperatur i endetarmen
Måling av temperatur i endetarmen er kanskje ikke den mest behagelige måten å måle feber på, men gir det sikreste resultatet. Måling av temperatur i endetarmen ansees å reflektere kroppens reelle temperatur – den såkalte kjernetemperaturen.
Når på døgnet er feberen høyest?
Feber er et symptom, ikke en sykdom i seg selv. Den normale kroppstemperaturen er vanligvis cirka 37 °C. Temperaturen varierer noen tideler av en grad opp og ned i løpet av et døgn. Den er høyest om kvelden og faller i løpet av natten for så å stige mot morgenen, da den måles til 36,8–37,0 °C. Tilsvarende, hva er subfebril? Forhøyet kroppstemperatur kalles hypertermi (eller feber), mens en senket kroppstemperatur kalles hypotermi. Dersom du har en kjernetemperatur mellom 37,5 og 38 °C, sier vi at du er subfebril. Er temperaturen mellom 38 og 39 °C sier vi at du febril, mens ved en temperatur over 39 °C er du høyfebril.
Er øretermometer til å stole på?
Generelt kan man si at øretermometeret overestimerer temperaturen hos feberfrie, og underestimerer temperaturen ved feber – i snitt varierer avviker målingene fra rektaltemperaturen på rundt 0,5 grader – og en tredjedel av tilfeller av feber fanges ikke opp med øretermometre.