Hjem > H > Hva Er Bølgefenomen?

Hva er Bølgefenomen?

I en bølge er det selve forstyrrelsen som brer seg, ikke materialet. På denne siden kan du se flere spesielle egenskaper ved bølger.

Les mer

Hvilke to typer bølger skiller vi mellom i fysikken?

Vi skiller mellom mekaniske- og elektromagnetiskebølger. Hva mener vi med periode og frekvens for en svingning? Frekvensen er den inverse av systemets svingetid, omløpstid eller periode. (Perioden er tiden fra systemet er i en bestemt svinge- eller bevegelsestilstand og til neste gang det er i samme tilstand.) Hvis svingetiden er T, blir altså frekvensen 1/T.

Dessuten, hva mener vi med elektromagnetisk stråling?

Elektromagnetisk stråling er energi som overføres i form av elektromagnetiske bølger. Elektromagnetisk stråling brukes også delvis for å betegne utsending og forplantning av slike bølger. Man kan også spørre hva mener vi med utslag og amplitude for en svingning? Utslag er avvik fra likevektsstilling. Ved svingninger er absoluttverdien til det maksimale utslaget det samme som amplitude. For et måleinstrument er utslag det samme som viserstilling.

Dessuten, hvordan forplanter lydbølger seg i lufta?

Lydkildene lager hurtige trykkvariasjoner i luften, og disse brer seg utover som trykkbølger, lydbølger. Hva mener vi med at lydbølger er fortetninger og fortynninger i et stoff? Longitudinalbølger kjennetegnes ved at det oppstår fortetninger og fortynninger i bølgen som brer seg i stoffet. Lydbølger og seismiske bølger er longitudinalbølger.

Hvordan oppstår fortetninger og fortynninger i lydbølger?

Forklar hvordan fortetningene og fortynningene i lydbølger oppstår. Der molekyler presser seg sammen, får vi en fortetning, og der avstanden mellom molekylene øker igjen, får vi fortynninger. Også, hva er sammenhengen mellom bølgelengde og frekvens i forhold til energimengde? Sammenhengen mellom bølgelengden og energimengde i elektromagnetiske bølger er at bølgelengden kan fortelle oss om mengden energi som blir transportert. Jo mindre bølgelengdene er, jo mer energi transporteres.

Hva menes med interferens?

Interferens er det at to eller flere bølger opptrer på samme sted og danner et nytt bølgemønster.

By Libb Afsha

Kan lærlinger få studentrabatt? :: Hva er forskjellen på Langsbølger og Tversbølger?
Nyttige lenker