Hjem > H > Hvorfor Er Det Så Mye Støv?

Hvorfor er det så mye støv?

Nyere boliger med balansert ventilasjon har ofte mer bevegelse i luften, og færre kalde flater som støvet kan feste seg på. Dermed oppleves boligene som mer støvete. Du ser det kanskje når den lave vintersolen skinner inn gjennom vinduet – støvet som virvler rundt i rommet.

Les mer

Hva betyr PM10?

PM10 er partikler med diameter under 10 mikrometer, det vil si 10/1 000 000 meter. Det finnes ingen ufarlig nedre størrelsesgrense; helseskadene øker med økende konsentrasjon. Verdier over 35 mikrogram regnes som uakseptabelt ifølge vedtatte norske luftkvalitetskriterier. Hva er forurenset luft? Luftforurensning er fremmedstoffer i luften som kan virke på menneskers helse og trivsel, eller er til skade for klima, dyr, planter, materialer eller andre deler av omgivelsene. Luftforurensende stoffer er gasser, dråper eller faste partikler, og består av ulike kjemiske forbindelser (se tabell).

Hva er de viktigste kildene til utslipp av NOx gasser?

I Norge er kildene til utslipp av NOx først og fremst forbrenning av fossilt brensel i olje- og gassvirksomhet, industrien og mobile kilder på land og til havs. Hva er NOx og hvordan måles dette? En NOx-måling går ut på å måle konsentrasjonen av nitrogen, oksygen og karbondioksid i utslippet og der finnes det egentlig ingen spørsmålstegn, men det viktige i dag, som det finnes en del uenighet rundt, er hvordan man skal regne ut og presentere resultatene.

Hvor kommer nitrogenoksid fra?

Nitrogenoksid (NOX) er en kjemisk forbindelse av oksygen og nitrogen som dannes ved at disse reagerer med hverandre under forbrenninger ved høye temperaturer. Nitrogenoksid løser seg lett i vann og danner salpetersyre. Nitrogenoksid er, sammen med svovel, derfor en viktig bidragsyter til sur nedbør. Du kan også spørre hva er det mest av i lufta? Tørr luft består av ca. 78 % nitrogen, 21 % oksygen og 1 % argon. Luften inneholder også vanndamp, som utgjør mellom 0,1 % og 4 % av troposfæren. Varm luft inneholder vanligvis mer vanndamp enn kald luft.

Hva kommer forurensing fra?

Forurensning foregår enten ved utslipp fra kontinuerlige prosesser eller ved store enkelt-utslipp i forbindelse med katastrofer (akuttutslipp). Utslippene forurenser luft, ferskvann og hav, jordsmonn, vegetasjon og dyr (biota). Størst bidrag til luftforurensning kommer fra: Veitransport. Så, hva slags forurensing bidrar til å skape dårlig luftkvalitet og helseplager? Slitasje på piggdekk er en viktig kilde til svevestøv, men en del kommer også fra eksos og vedfyring. Eksos og vedfyring er også hovedkildene til de mindre svevestøvspartiklene, som kalles PM2,5. Når nivåene av både svevestøv og NO2 stiger, gir det større fare for helseplager.

Man kan også spørre hvordan måle inneklima?

Målinger av inneklimaforhold

Et godt termometer som måler maksimum og minimum temperatur er nyttig, og bør finnes i alle hjem. Et pålitelig hygrometer kan også være nyttig. De billigste og vanligste hygrometrene er trådhygrometre.

By Ida Yoneyama

Hvordan melde fra om svindel? :: Hva er PM2 5?
Nyttige lenker