Hjem > E > Er Verdivurdering Av Bolig Gratis?

Er verdivurdering av bolig gratis?

Det er mange som lurer på hvor mye det koster å motta en verdivurdering på boligen sin. Sannheten er at det i de aller fleste tilfeller er gratis. De fleste meglerhus tilbyr nemlig gratis verdivurdering dersom du skal selge boligen din, i håp om å bli ansatt til å selge boligen på dine vegne.

Les mer

Hva koster en Etakst?

Prisen kan variere fra 1000 til 5000 kroner, men det er vanskelig å si noe helt sikkert da det avhenger av hvilken meglerpakke du kjøper og hvor langt unna boligen ligger fra meglerkontoret som tar på seg jobbe. Hva bør man gjøre for verdivurdering? 4 råd for verdivurdering

  1. Rydd og vask og sørg for et godt førsteinntrykk.
  2. Reparer feil og småmangler.
  3. Kontakt en megler som er lokalkjent.
  4. Finn gjerne frem relevant informasjon i forkant. Tegninger eller dokumenter.

Angående dette, hva er forskjellen på takst og verdivurdering?

Verdivurderingen er basert på hvilken pris man tror man kan oppnå etter en salgsprosess, mens takst skal være en sikker verdivurdering basert på hva man mest sannsynlig vil oppnå i dagens marked. Følgelig, hva er en verditakst? Verditakst er en verdivurdering av en eiendom/bolig, som foretas av en takstmann og som angir forventet salgsverdi eller markedsverdi. Ved salg av bolig betegner verditakst den prisen selger normalt kan forvente i markedet.

Hvordan skal næringseiendommer verdsettes?

Hvis du eier den utleide næringseiendommen selv og kan dokumentere at formuesverdien overstiger 90 prosent av taksten, kan du få formuesverdien nedsatt. Men ikke lenger enn til 90 prosent av taksten, til tross for at hovedregelen tilsier fastsettelse av skattemessig formuesverdi til 75 prosent av beregnet utleieverdi. Tilsvarende, hvor mye er boligen verdt? Finn differansen ved å trekke fra gammel prisindeks fra ny prisindeks. Del differansen på gammel prisindeks og gang tallet med 100. Tallet du får opp er endringen i prosent. Gang endringen med opprinnelig kjøpspris og du får hva boligen er verdt i dag, dersom boligen har fulgt samme prisutvikling som i regionen.

Hvorfor verdivurdering av bolig?

– Når boligens verdi øker, samtidig med at du betaler ned på lånet ditt, øker sikkerheten du har for lånet og du kan dermed forhandle deg frem til bedre betingelser / renter. En ny verdivurdering er dermed en måte å dra fordel av rekordhøye boligpriser. Så, hvor lenge er e-takst gyldig? Hvor lenge gjelder en e-takst? Verdien av boligen din er avhengig av boligmarkedet forøvrig, og kan variere med tiden. Det er derfor bestemt at en e-takst er gyldig i seks måneder av gangen, for å sikre at boligverdien er korrekt.

Så, hvor lang tid tar e-takst?

Det kan ta fra 0,5 til 1,5 time, avhengig av hva slags bolig som skal selges. Megleren henter så inn dokumentasjon og informasjon om boligen, og setter sammen en verdivurdering – også kalt e-takst – basert på det. Denne får du som oftest dagen etter.

By Glynis Brockell

Hvor finner jeg Etakst? :: Hva er Visma in school?
Nyttige lenker