Hjem > H > Hva Er Søre Sunnmøre?

Hva er Søre Sunnmøre?

Søre Sunnmøre prosti: Vanylven, Sande, Herøy, Volda, Ørsta, Hareid og Ulstein. Austre Sunnmøre prosti: Skodje, Ørskog, Norddal, Stordal, Stranda og Sykkylven. Nordre Sunnmøre prosti: Ålesund, Giske, Haram og Sula.

Les mer

Deretter, hva kjennetegner sunnmørsdialekt?

Typiske sunnmørske ord: He (har), fæ (får), gjenge (går), stende (står), fole (veldig), låke (vondt), haude (hodet). «Ej he fole låkt i haude» betyr da «Jeg har veldig hodepine». Sunnmørsk har en tydelig rulle-r, men grensen for skarre-r er på vei nordover. Derav, hva er sunnmøre kjent for? Landskap. Landskapet på Sunnmøre er sterkt oppskåret med mange store og små øyer langs kysten, størst er Hareidlandet, Gurskøya og Sula sør for Ålesund. Flere lange og trange fjorder skjærer seg langt inn i landet, lengst er Storfjorden sør for Ålesund.

Hvor er Nordmøre?

Nordmøre er den nordøstlige delen av Møre og Romsdal fylke med sørgrense omtrent ved vannskillet nord for Romsdalsfjorden og øst for Eikesdalen. Kva skjer i Volda? Sjå alle studietilbod og søk her!

  • VEKA 11. – februar.
  • X2 Festivalen 31. mars – 3. april.
  • Den norske dokumentarfilmfestivalen 20. – april.
  • ITS Volda 25. – april.
  • Bygdepride 7. – mai.
  • Fadderveka startar 16. august.
  • Animation Volda i september.
  • Forskingsdagane 23. – september.

Man kan også spørre hvor starter sunnmøre?

Sunnmøre omfatter i nord landskapet omkring Storfjorden med Hjørundfjorden. Nordøyane, øyene nord for Ålesund by og utenfor munningen av Romsdalsfjorden, regnes som del av Sunnmøre. Følgelig, hvordan snakker de i møre og romsdal? I Møre og Romsdal møtest dei store dialektområda nordvestlandsk og trøndersk. Nordmørsk, sunnmørsk og romsdalsk er døme på dialektar i Møre og Romsdal. Nordmørsk høyrer med til Møre og Romsdal fylke, men går språkleg saman med trøndersk og har austnorske, delvis trønderske målmerke.

Hvor snakker de vestlandsk?

Vestlandsk eller vestlandske dialekter er en samlebetegnelse for de dialektene som blir snakket på Vestlandet i området fra Romsdal i nord til Agder i sør. Disse dialektene kan en videre dele inn i nordvestlandske dialekter, sørvestlandske dialekter og sørlandske dialekter. Deretter, hvor sier de ej?

1. person, entallI disse områdene, fylkene
I, ai, ej, æiNord-Trøndelag, Romsdal, deler av Sunnmøre, Oppland og Hedmark.
æ(g), e(g)I største delen av landet: Sørlandet, store deler av Vestlandet, Trøndelag og Nord-Norge.

Ta dette i betraktning, hva kjennetegner Ålesund?

Ålesund by er kjent for sin vakre jugendstil. Tårn, spir og vakre utsmykninger møter deg som går gatelangs der. Byen ligger som en døråpner til fjordsystemet på Sunnmøre og strekker seg helt nord til Ona utanfor Romsdalskysten.

By Stormie

Similar articles

Er Molde på Sunnmøre? :: Hvordan unngå spam på Gmail?
Nyttige lenker