Hjem > H > Hva Er Hjertemarkører?

Hva er Hjertemarkører?

BNP (B-type natriuretisk peptid) og PTX3 (pentraxin 3) er såkalte hjertemarkører, eller proteiner i blodet. Forhøyede nivåer av disse i blodet kan ifølge studien være med på å bestemme om en person som har brystsmerter vil kunne utvikle et hjerteinfarkt senere i forløpet.

Les mer

Hvordan blir hjerteinfarkt diagnostisert?

De medisinske kravene for å stille diagnosen sikkert er at det foreligger en typisk økning av troponin i blod, og at det i tillegg er enten symptomer som gir mistanke om infarkt, typiske forandringer på EKG eller påvist blokkering av blodåre ved røntgen-undersøkelse (PCI). Derav, hvordan finne ut om man har hatt et hjerteinfarkt? Symptomer på hjerteinfarkt

Hvis brystsmertene er kraftige brystsmerter og varer i mer enn fem minutter, kan det være tegn på et hjerteinfarkt. Da bør du ringe 113 med én gang. Smerten kan stråle ut i armer, rygg, mage og opp i kjeven. Den endrer seg ikke med pusten.

Hva gjør du ved mistanke om hjerteinfarkt?

Ring 113, legevakt eller legekontoret ditt, og de vil sende en ambulanse dersom de tolker tilstanden som mulig hjerteinfarkt. Ikke kjør selv, og anstreng deg minst mulig mens du venter på hjelp. Hvis du har salisylat tilgjengelig (eks. Dispril, Aspirin, Globoid, Albyl-E) bør du ta en slik tablett (160-300 mg). Hva er normal troponin verdi? Konsentrasjonen av troponin T hos hjertefriske er normalt lavere enn 14 nanogram per liter (ng/l). Hvis man måler troponin T over 14 ng/l vil det styrke mistanken om hjerteinfarkt. Konsentrasjonen av troponin I som gir mistanke om hjerteinfarkt er avhengig av analysemetoden som benyttes på laboratoriet.

Dessuten, hva er høy troponin?

Troponin er hjertespesifikk, og en økning skyldes alltid myokardskade, men skaden trenger ikke å skyldes koronarsykdom. Moderat troponinøkning sees også ved andre hjertesykdommer, som hjertesvikt, myokarditt og arytmier, samt ved nyresvikt, sepsis og traumer. Og et annet spørsmål, hvilke forhold har betydning for utvikling av hjerteinfarkt? Du kan påvirke risikofaktorene

Dersom foreldre eller søsken hadde hjerteinfarkt før 60 år, regnes risikoen for å utvikle hjertesykdom som økt. De andre risikofaktorene - røyking, mosjon, kost, alkohol, vekt, kolesterol, blodtrykk - kan du påvirke og endre betydelig ved justering av vaner og aktivitet.

Ta dette i betraktning, hva er den viktigste årsaken til hjerteinfarkt?

Årsak til hjerteinfarkt

Hjerteinfarkt er som oftest forårsaket av forkalkning i blodårene på hjertet. Denne forkalkningen kommer av høyt fettinnhold i blodet som over tid vil bygge seg opp på innsiden av blodårene. Dette gjør at blodåren blir trangere over tid og blodgjennomstrømmingen til hjertemuskelen reduseres.
Hvilke komplikasjoner kan oppstå etter et hjerteinfarkt? Komplikasjoner ved hjerteinfarkt

Hvis infarktet er stort, kan hjertes pumpeevne bli så svekket at blodtrykket ikke kan holdes oppe. Det kan føre til en alvorlig sjokktilstand som kalles kardiogent sjokk. Det kan også oppstå rytmeforstyrrelser fordi hjertets ledningssystem kan være ustabilt ved et hjerteinfarkt.

Ta dette i betraktning, hva er tegn på hjertesykdommer?

hjertesykdom

Du bør du ta en hjertesjekk ved:

  • Brystsmerter.
  • Hjertebank.
  • Uavklart pustebesvær.
  • Episoder med uregelmessig puls/hjertebank.
  • Svimmelhets-/besvimelsesanfall.
  • Hevelser i beina.
  • Tungpustethet.
  • Hjertelidelser i nær familie.

By Raquela Routte

Hva er Kriseblod? :: Hvilket bilmerke selges det mest av i verden?
Nyttige lenker