Hva er Fargeteori?
Det er en additiv type fargemodus som kombinerer de primære fargene, rød, grønn og blå, i forskjellige grader for å lage en rekke forskjellige farger.
Tilsvarende, er gul primærfarge?
De tre primærfargene er rød, gul og blå. De kalles primærfarger, fordi de kan bli blandet for å lage alle de andre fargene. Primærfarger kan derimot ikke fremstilles ved å blande andre farger. De sekundære fargene er oransje, grønt og fiolett. Hvorfor lagde itten fargesirkelen? Itten utviklet en fargesirkel som har ren gul, rød og blå som utgangspunkt. Vi kan blande fram de andre kulørte fargene. Sirkelen kan hjelpe oss til å finne harmonier og kontraster.
Og et annet spørsmål, hvordan bruke fargesirkelen?
Skal man ha et bilde med likevekt i fargene, må man bruke mindre av de lyse, varme fargene og mer av de mørke og kalde. Når man ser på Ittens fargesirkel, så er fargene som ligger på motsatt side av hverandre, komplementære farger. Det kan blant annet være rød mot grønn, oransje mot blå eller gul mot lilla. Derav, hva er fargen for håp? Gult kan symbolisere vitalitet og varme, lys og håp.
Hvilken farger har primærfargene?
I additiv fargeteori, som handler om hvordan man blander lys av ulike farger for å skape en viss farge, er primærfargene rød, grønn og blå, forkortet til RGB. Dette svarer til det menneskelige øyets fargesensorer, som er følsomme for nettopp henholdsvis rødt, grønt og blått. Hvilken farge må man blande for å få gul? Hvis vi blander rødt og grønt, får vi gult. Hvis vi blander grønt og blått, får vi en slags turkis, kalt cyan. Hvis vi blander rødt og blått, får vi en slags rosa, kalt magenta. Når alle tre fargene er like sterke, får vi en gråtone.
Hvilken farge får man hvis man blander gul og grønn?
Disse kalles primærfarger. Ved å blande disse parvis får vi sekundærfargene: grønt, oransje og lilla. Tertiærfarger får du hvis du blander en primærfarge med en sekundærfarge, eller blander ujevne mengder av to primærfarger sammen. Et eksempel på en slik mellomliggende farge er gul-grønn, blå-grønn eller rød-lilla. Hva må man blande for å få gul? Blandes rødt og blått lys får vi magenta (purpur). Rødt og grønt gir gult lys. Grønt og blått gir cyan (lyseblå). Disse fargene kalles sekundærfarger.
Hva er fargekontraster?
Kontrast betyr motsetning, og oppstår når en tydelig kan skille farger fra hverandre. Kontraster skaper liv, fanger interesse, gir et dynamisk uttrykk. Kontrasten mellom de enkelte fargene kalles egenkontrast. Den sterkeste kontrasten finner du mellom de reine primærfargene: gul, rød, blå.