Hjem > H > Hva Er Midgard?

Hva er Midgard?

Midgard er i den norrøne mytologien den delen av verden hvor menneskene bor. Midgard ligger midt mellom æsenes (gudene) og jotnenes verdener, og navnet betyr inngjerdet eller beskyttet område i midten.

Les mer

Hvem bodde i Åsgard egentlig?

Åsgard (norr. Ásgarðr) er i norrøn mytologi plassen som æsene bygget til seg selv, midt i Midgard, for at menneskene ikke skulle kjenne seg alene og forlatt. Her bodde også åsynjer. Åsgard er en veldig gudeborg, beskyttet av tykke murer. Og et annet spørsmål, hvilken gud var hersker i Åsgard? Her reiser æsene gården Gladsheim med Odins hall, Valhall. I hallen står det tolv seter for æsene og et høysete for Odin kalt Lidskjalv. Det er imidlertid også mulig at Snorre mener at Gladsheim er et annet navn på Valhall. Til Åsynjene, de kvinnelige æsene, bygger æsene hallen Vingólf med et høysete til Frigg.

Angående dette, hvor var Åsgard?

Åsgard ligger på Haltenbanken i Norskehavet, om lag 200 kilometer fra kysten av Trøndelag og 50 kilometer sør for Heidrun-feltet. Hva betyr ordet Valhall? Valhall er i den norrøne mytologien det mest brukte navnet på Odins hall i Åsgard. Odins høysete Lidskjalf ligger i Valhall. Derfra kan han se alt som skjer i verden. Valhall er også navnet på slagmarken hvor falne krigere ligger.

Ta dette i betraktning, hva er ragnarok?

Ragnarok er i norrøn mytologi navnet på hele verdens undergang. Blant menneskene i Midgard starter ragnarok med en grusom krig, før det kommer en lang og fryktelig vinter. Når Midgard har gått under, tilintetgjør æser og jotner hverandre i et stort slag, og verden blir oppslukt i et flammehav. Du kan også spørre hvor ligger midgard? Midgard (norrønt Miðgarðr, «den inngjerda verden i midten») er i norrøn mytologi menneskenes boplass, et av de ni hjem. Midgard ligger utenfor Åsgard, mellom gudeheimen og jotneheimen.

Hva er en mytologi?

Mytologi er en fellesbetegnelse på de ulike mytene som finnes i en gitt kultur, slik uttrykket gresk mytologi omfatter alle de kjente greske mytene, og fortellingene om de norrøne gudene inngår i begrepet norrøn mytologi. Hva er egentlig en jotun? En jotun eller jotne (flertall jotner), også kalt turse, rimturse, jutul, jøtul og gyger (kvinnelig jotne), er en kjempemessig skapning i norrøn mytologi som holder til i Jotunheim, der borgen eller stedet Utgard ligger. Jotnene er i noen sammenhenger æsenes fiender, i andre sammenhenger æsenes seksualpartnere.

Hva heter guder i norrøne?

Man regner med tolv hovedguder i den norrøne mytologien: Odin, Tor, Balder, Vidar, Våle, Brage, Heimdall, Ty, Njord, Frøy, Ull og Forsete, hvorav Njord og Frøy ikke var æser, men vaner bosatt i æsenes hjem Åsgard. I tillegg regnes av og til skikkelser som Æge og Loke blant æsene.

By Isia Denos

Hva betyr vanene? :: Hvilken by er størst i Norge?
Nyttige lenker