Hjem > H > Hva Er Tæring?

Hva er tæring?

Tæring ble brukt om alle sykdommer der man "tæret hen". Det var et upresist begrep, men det gikk etterhvert over til å bety tuberkulose. Svindsot ble brukt på samme måte - pasienten svant hen. Diagnosen tuberkulose var umulig å stille før 1882, før den tid ble det blandet med mange andre sykdommer.

Les mer

Når var det tuberkulose i Norge?

Tuberkulosebakteriene ble første gang påvist i 1882. En diagnostisk test, tuberkulinprøve eller Pirquetprøve, ble utviklet noe senere. BCG-vaksine kom i 1920-årene. Fram til 1950 var tuberkulose en folkesykdom i Norge. Når herjet tuberkulose? Bakterien som forårsaker sykdommen, ble oppdaget av Robert Koch i 1882. TB var en fryktet sykdom som tok livet av mange mennesker. Rundt forrige århundreskifte tok den livet av 6 000–7 000 nordmenn årlig. I løpet av de seksti årene fra 1895 til 1955 kostet sykdommen en kvart million nordmenns liv.

Og et annet spørsmål, hvor mange får tuberkulose i norge?

Norge har en av de laveste insidensene av tuberkulose i Europa, med rundt 5 pasienter per 100 000 innbyggere, totalt omtrent 300 pasienter per år (MSIS). Hvordan ble kopper utryddet? Det er antatt at 400.000 døde av kopper hvert år i Europa på 1700-tallet og at det på 1900-tallet døde mellom 300 og 500 millioner i verden. Det ble utviklet vaksine mot koppene i 1796, og sykdommen ble erklært utryddet i 1980. Viruset er imidlertid ikke utryddet. Det er lagret i et laboratorium i USA og et i Russland.

Hvordan ble vi kvitt tuberkulose?

Historisk bakgrunn. Helt opptil midten av 1900-tallet ble tuberkulose rutinemessig behandlet i sanatorier, ofte i årevis. Klar, kald luft, rikelig med mat og mye hvile trodde man kunne stanse sykdommen og forfallet som var så typisk for sykdommen (tæring). I dag finnes effektive antibiotika mot tuberkulose. Når ble tuberkulose utryddet i Norge? Etter omfattende og bred innsats, både i frivillig og offentlig regi, var sykdommen altså under kontroll. Selv om den aldri ble utryddet i Norge, var den knapt to tiår etter den siste tuberkulosereformen av 1947 ikke lenger noen folkesykdom.

Hvor får man tuberkulose?

I de fleste tilfeller oppstår sykdommen i lungene, men tuberkulose kan ramme alle kroppens organer. Tuberkulose kan være en alvorlig sykdom hvis den ikke blir behandlet, men de aller fleste som får behandling blir helt friske. Tuberkulose skyldes bakterien Mycobacterium tuberculosis. Folk spør også kan man bli frisk från tuberkulose? Tuberkulose er en sykdom som kan behandles og som man blir frisk av. Men fordi medisinene dreper TB-bakteriene sakte, er behandlingen langvarig – minst seks måneder.

Også, hvor smittsomt er meslinger?

​Meslinger smitter gjennom luften (fjerndråpesmitte) og ved kontakt med væske fra luftveier. Du er smittsom fra de første symptomene oppstår, til 3-5 dager etter at du har fått utslett. Sykdommen er svært smittsom, og det er ingen spesifikk behandling for meslinger.

By Sanburn Reckling

Hva er årsaken til tuberkulose og hvem oppdaget dette først? :: Når ble meter innført i Norge?
Nyttige lenker