Hjem > H > Hva Er Opplæringens Verdigrunnlag?

Hva er opplæringens verdigrunnlag?

Opplæringens verdigrunnlag

Skolen skal bygge sin praksis på verdiene i opplæringslovens formålsparagraf. Formålsparagrafen uttrykker verdier som samler Norge som samfunn. Verdiene er grunnlaget for vårt demokrati og skal hjelpe oss å leve, lære og arbeide sammen i en kompleks samtid og i møte med en ukjent framtid.

Les mer

Hva betyr LK20?

Alle skoler skal ta i bruk de nye læreplanene – Læreplanverket for Kunnskapsløftet 2020 (LK20) – fra høsten 2020. Dette innebærer at frittstående skoler fra skoleåret 2020-2021, skal følge nye læreplaner, eller annen godkjent plan som sikrer jevngod opplæring. Så, hva er kjerneelementer i læreplanen? Kjerneelementene består av sentrale begreper, metoder, tenkemåter, kunnskapsområder og uttrykksformer. Kjerneelementene preger innholdet og progresjonen i læreplanene og skal bidra til at elevene over tid utvikler forståelse av innhold og sammenhenger i faget.

Hva er nytt i læreplanen?

Læreplanene har fremdeles kompetansemål, men kompetansebegrepet er fornyet: Kompetanse er å kunne tilegne seg og anvende kunnskaper og ferdigheter til å mestre utfordringer og løse oppgaver i kjente og ukjente sammenhenger og situasjoner. Kompetanse innebærer forståelse og evne til refleksjon og kritisk tenkning. Dessuten, hva er nytt med fagfornyelsen? Hva er fagfornyelsen? Vi skal fornye læreplanene ved å gjøre dem mer relevante for framtiden. Fagene skal få mer relevant innhold, tydeligere prioriteringer og sammenhengen mellom fagene skal bli bedre. Arbeidet med å fornye Kunnskapsløftet er i gang.

Hvilke verdier som er viktig for deg?

Eksempler på verdier kan være

  • Lojalitet.
  • Ærlighet.
  • Profesjonalitet.
  • Vennlighet.
  • Åpenhet.
  • Kunnskapsrik.
Også, hva er forskjellen på kunnskapsløftet og fagfornyelsen? Fagfornyelsen er navnet på prosessen med å utvikle og innføre nye læreplaner i Kunnskapsløftet. Nye læreplaner ble tatt i bruk fra 2020.

Folk spør også hva er et kompetansemål?

Kompetansemål (for grunnopplæringen) er et definert mål i læreplanen for elevens læring, som ble innført med Kunnskapsløftet i 2006. I læreplanen Kunnskapsløftet er målsettingene for grunnskoleutdanningen definert gjennom slike kompetansemål i alle fag etter henholdsvis 2., 4., 7. og 10. trinn. Hva er forskjellen på LK06 og LK20? LK20 viderefører verdigrunnlaget og danningsbegrepet fra LK06, som representerer nasjonale tradisjoner og tenkemåter. På denne måten representerer fagfornyelsen – gjennom den nye overordnede delen – større endringer enn fornyelse og forbedring av læreplanverket.

Så, hvorfor har vi kompetansemål?

Kompetansemålene uttrykker hva elevene er forventet å mestre etter endt opplæring på ulike trinn, og kjerneelementene er mål for endt skolegang. Eller sagt på en annen måte viser kjerneelementene innholdet elever skal ha kompetanse i, og kompetansemålene kan vise i hvilken grad eleven mestrer dette.

By Cele

Hva kan pulsen fortelle oss? :: Hvor mange land er det i verden 2020?
Nyttige lenker