Hjem > K > Kva Trur Samane På?

Kva trur samane på?

Samenes religion var en naturreligion og besto av flere guder. De trodde på ånder og at naturen var besjelet.

Les mer

Og et annet spørsmål, hva består den samiske kulturen av?

Når vi snakker om samisk kultur, tenker vi ofte på den tradisjonelle kulturen med: reindrift. samisk språk og joik. samiske klær og sko. Hva er Daidda? Moderne kunst kalles på samisk dáidda. Dáidda er i denne sammenheng et nyskapt samisk begrep for det som vanligvis oppfattes som kunst.

Hva er samisk brukskunst?

Duodji (nordsamisk; sørsamisk duedtie, lulesamisk duodje) er samenes tradisjonelle kunsthåndverk og husflid. Begrepet duodji brukes både om det å lage noe og det som blir laget; på norsk uttrykkes det vanligvis som å sløyde, og produktene som sløyd eller samesløyd. I forhold til dette, hvilken tro har samene? I dag tilhører flertallet av samene kristendommen. Mangfoldet er likevel stort. Det er flere måter å være kristen på. Nyreligiøsiteten er blitt viktig, blant annet gjennom nysjamanismen.

Hvilken religion tror samer på?

Begrepet samisk religion brukes ofte om før-kristen religion blant samer. Vi finner fremdeles spor av den samiske naturreligionen i dagens samiske kultur. Men majoriteten av den samiske befolkingen tilhører i dag kristendommen. Deretter, hva heter hodeplagget til samene? Hornlue eller ladjo er ei samisk konelue som var vanlig på 1800-tallet. Den høye toppen danner et framovervendt krumhorn bak på hodet. Hornet (fierra) er lagd av tre og trukket med fargerikt stoff. Fra 1850-tallet fordømte læstadianerne hodeplagget som et «satans tegn», og lua gikk gradvis ut av bruk.

Hva er en samekofte laget av?

Samekofte, oftest bare kalt kofte, men også kolt og kapte, er en tunika- eller kjortelliknende yttertrøye som er en del av den tradisjonelle samedrakten. De ble tidligere særlig laget av skinn, seinere av vadmell og ull og også bomull og kunststoff. Hva er viktig for samiske kulturen? Tradisjonelt står fiske, jakt, fangst, sanking, håndverk og reindrift sentralt i samisk tradisjon.

Hva er forskjellen på duodji og duedtie?

Nordsamisk er det språket som står sterkest, mens noen av de øst-samiske språkene, samt ume- og pitesamisk er kritisk truede. Duodji (nord-samisk) duodje (lule-samisk) duedtie (sør-samisk) er samiske ord som omfatter mange ulike utøvelser innen husflid, håndverk, brukskunst, kunsthåndverk og småindustri.

By Feldstein Raabe

Hva kalles håndverk på samisk? :: Hvilket år etableres Fredrikstad?
Nyttige lenker