Hjem > H > Hva Er En Forkastningsfelle?

Hva er en Forkastningsfelle?

Forkastningsfeller. I en forkastningsfelle er sedimentlagene forskjøvet langs en sprekk i berglaget, og lagene skråner oppover. Når den porøse bergarten er overdekket av en takbergart og forkastningen er forseglet (tett i sprekken), danner forkastningen og takbergarten en fellestruktur.

Les mer

Så, hvor gammel er oljen i nordsjøen?

Det første oljefunnet som ble gjort på norsk sokkel var Balder i 1967. Funnet var derimot ikke lønnsomt nok på daværende tidspunkt, og det skulle drøye 30 år før funnet ble bygget ut. Det norske oljeeventyret startet for alvor med funnet av Ekofisk i 1969. Hvor mange er sysselsatt i oljesektoren? Dersom vi inkluderer alle som kan knyttes til oljebransjen, var det 158 400 sysselsatte i 2019. 68 300 av disse kan kalles direkte sysselsatt i petroleumsnæringene, som vil si at de jobber på plattformer og med bygging av plattformer.

Ta dette i betraktning, hvorfor fortsette med olje?

I revidert nasjonalbudsjett 2021 anslås statens samlede inntekter fra petroleumsvirksomheten til 154 milliarder kroner. Det tilsvarer mer enn forsvars- og samferdselsbudsjettet til sammen. Noen mener at om vi reduserer produksjonen fra norsk sokkel så gir det lavere utslipp av klimagasser globalt. Folk spør også hvor mange land produserer olje?

LandSisteReferanse
Usa113712022-01
Russland104992021-12
Saudi-Arabia103002022-03
Canada47002021-12

Hva skjer om vi går tom for olje?

Bransjeorganisasjonen Norsk olje og gass har beregnet at en stans i oljevirksomheten (fra 2020) for Norges del vil bety om lag 140 milliarder kroner mindre i årlige skatteinntekter til staten. De har også beregnet at ca 300 000 ansatte i og rundt næringen mister arbeidet her til lands. Så, hva skjer når vi går tom for olje? På spørsmålet om hva skal vi så leve av når oljen tar slutt er SSBs svar klart og tydelig: Vi skal leve av arbeid, akkurat som nå. Siden det meste av inntektene havner i pensjonsfondet, er vi heller ikke i dag så avhengig av oljen som mange tror: "Svaret er enkelt og greit at vi skal arbeide, da som nå.

Tilsvarende, hva skjer med norge uten olje?

Selv med høy oljepris anslår Finansdepartementet at produksjonen vil synke med 65 prosent frem til 2050 og at 50 000 arbeidsplasser vil forsvinne innen 2030. Dette vil forsterkes av klimaomstillingen - når verden utslippsmålene, kan over 90 000 jobber forsvinne, og verdien av norsk oljeproduksjon mer enn halveres. Du kan også spørre hvordan fraktes gassen og oljen bort fra oljefeltet? Det aller meste av den norske gassen og oljen blir transportert frå felt til brukerne i rørleidningar. I dette faktaheftet (på side 183) finner du en oversikt over eksisterende rørleidninger.

Hvorfor er Stavanger Norges oljehovedstad?

Stavanger ble dermed etablert som baseby allerede før det første drivverdige funn av olje var gjort på Ekofisk senhøstes 1969. Byen sto klar til å påta seg rollen som Norges oljehovedstad da den første oljeproduksjonen startet opp i 1971. Stavanger har i alle år siden hatt den høyeste tettheten av oljeansatte i landet.

By Zweig

Kan steketermometer være i ovnen? :: Kan man spise Melonfrø?
Nyttige lenker