Hva er tonefall?
Tonefallet eller tonekurven er det samme som intonasjonen i ord eller setning, både den som er særegen for setningstypen og den talende, og for en dialekt eller et språk.
Hvor mange sosiolekter i Norge?
Grovt sett kan vi dele dialektene inn i østnorsk og vestnorsk. Disse gruppene kan vi igjen dele inn i undergruppene østlandsk, vestlandsk, nordnorsk og trøndersk. I forhold til dette, hvor brukes apokope? I norske dialekter er det to kjerneområder for apokope: Trøndelag og Nordland. I Nordland er apokopen på sitt sterkeste, hvor så godt som alle trykksvake e-er er forsvunnet. I Trøndelag er det ikke apokope i såkalte jamvektsord.
Også, er det apokope i trøndersk?
Trøndersk har jamvektsystemet, som dei austnorske måla. Dialektane i Trøndelag skil seg likevel frå dei austnorske ved at dei norrøne langstavingsorda har apokope og ikkje e-ending. Hvor sier de ikkje? Vi kaller dem dialektområder. De fire dialektområdene er nordnorsk, trøndersk, østnorsk og vestnorsk. Nordnorsk I Nord-Norge sier de fleste e, eg, æ eller æg. Mange sier "ikkje", men i byene og i Finnmark sier de fleste "ikke".
Hvor i Norge sier man itte?
Helt sør i Østfold er formen ente eller inte. Rundt Mjøsa og i flatbygdene på Østlandet sier de itte. I Trøndelagsfylkene og noe ut på Nordmøre heter det itj. Hva er Nektingsadverb? Nektingsadverbet realisert som ikkje (norr. ekki) er utbreidd i dei tradisjonelle dialektane i heile Nord-Noreg til Nord-Troms. Forma ikke er vanleg i Nord-Troms og i Finnmark med unntak av Kiby og Ekkerøy kor forma ikkje tradisjonelt blir brukt (Jahr og Skare 1996: 56f).
Hva er Palatalisering eksempel?
Palatalisering er det at en konsonant uttales med j-farge i tillegg til sitt vanlige artikulasjonssted. Noen eksempler fra norske dialekter er mannj og kvellj for mann og kveld i trøndersk. Hva er forskjellen på dialekt og sosiolekt? Sosiolekter er varianter av samme dialekt – innenfor det samme geografiske område. Sosiolektene bestemmes i utgangspunktet av sosial tilhørighet, etnisk tilhørighet og/eller kjønn. Innenfor ett og samme dialektområde kan ulike grupper av befolkningen snakke forskjellig. En dialekt kan romme ulike sosiolekter.
Du kan også spørre har vestnorsk palatalisering?
I dei vestnorske dialektene har ein tradisjonelt hatt palatalisering av g og k i innlyd av ord der det i norrønt stod vokalen -i etter g/k, jamfør dialektformene bekkjen, veggjen, takje (taket), senja (senga) og så bortetter. Denne palataliseringa er på vikande front hos dei unge.