Hjem > H > Hva Er Forskjellen På Sommer Og Vinter Monsun?

Hva er forskjellen på sommer og vinter monsun?

Om sommeren blir landmassene varmet opp, slik at det blir et stabilt lavtrykk. Med dette blåser det en varm, og fuktig luft fra sørvest fra Det indiske hav. Kystlandene får da sommermonsun og regnsesong. Om vinteren blir landmassene avkjølt, slik at det blir et høytrykk og området får vintermonsun.

Les mer

Hva mener vi med høytrykk og lavtrykk?

Lavtrykk er når lufta stiger til værs og ny luft kommer inn for å fylle inn. Høytrykk er når lufta synker og blåser luft ut av høytrykket. Man kan også spørre hva er forskjellen på vær og klima? Vêret er det vi til ei kvar tid opplever utandørs av vind, temperatur og nedbør. Klimaet, på si side, avgjer kva slags vêr som er rimeleg å forvente i eit område. Éin måte å skildre klimaet på er som gjennomsnittleg vêr over lang tid, gjerne fleire tiår.

I forhold til dette, hva styrer klimaet?

Klimasystemet består av de fysiske delene av jordkloden som bestemmer jordoverflatens klima. Disse er atmosfæren, havet, biosfæren og landjorda. Klimaet varierer naturlig uten forandringer i ytre betingelser. Slike fluktuasjoner er uforutsigbare, men variasjoner kan også skapes ved endringer i ytre betingelser. Hvorfor har vi Solgangsvind? På solrike dager varmes landet raskere opp enn sjøen. Den varme lufta stiger til værs, og det dannes et såkalt termisk lavtrykk. Den stigende lufta erstattes av kjøligere luft som strømmer inn fra havet, kalt sjøbris. I høyden vil vinden blåse motsatt veg, fra land mot havet.

Så, hva er vindsystemer?

Kombinasjonen av jordrotasjonen og ulik oppvarming gjør at det settes i gang vindsystemer. - Kald luft fra polene strømmer mot sør, mot ekvator. Luften bøyer av mot høyre (mot klokka) på den nordlige halvkule, og motsatt på den sørlige halvkule. Derav, hvordan påvirker jordrotasjonen vindene? Jordrotasjonen gjør at vinden blir bøyd av til høyre på den nordlige halvkule, og denne vinden kalles nordøstpassaten. På den sørlige halvkulen blir vinden avbøyd mot venstre, og denne vinden kalles sørøstpassaten.

Tilsvarende, hva er lavtrykk enkelt forklart?

Lavtrykk er et område hvor lufttrykket er lavere enn i omgivelsene ved samme høyde over havet. Angående dette, hva er høytrykk enkelt forklart? Et høytrykk er et område hvor lufttrykket er høyere enn i omgivelsene ved samme høyde over havet. Høytrykk gir gjerne godt, rolig vær, med svake vinder, men kan også være forbundet med tåke.

Og et annet spørsmål, hva er sammenhengen mellom vær og klima?

Klimaet er altså det været vi forventer, når vi tar hensyn til hvor vi bor og tiden på året. Denne forventningen er den samme, år ut og år inn, så lenge klimaet ikke endrer seg. Været er det vi faktisk møter når vi går ut døren, og det varierer fra dag til dag.

By Nagy Jindra

Hva er klima lett forklart? :: Hvorfor ville man beholde dansk som skriftspråk?
Nyttige lenker