Hjem > H > Hva Er Vårjevndøgn?

Hva er vårjevndøgn?

Vårjevndøgn er ett av to årlige jevndøgn hvor dag og natt er like lange, og inntreffer 20. eller 21. mars hvert år. Vårjevndøgnspunktet inntreffer når Solen i sin bane (ekliptikken) krysser himmelekvator fra sør til nord.

Les mer

Folk spør også når snur solen om sommeren?

Sommersolverv inntreffer mellom 20. og 22. juni (norsk normaltid) på den nordlige halvkule. Grunnen til at datoen varierer er at et solår, som er tiden mellom hvert sommersolverv, ikke er nøyaktig like langt som et kalenderår. Så, når begynner det å bli mørkt? Tirsdag går vi mørkere tider i møte, når fenomenet sommersolverv oppstår på den nordlige halvkule. I Oslo vil dagen være 18 timer og 49 minutter og 56 sekunder.

Når står solen i senit?

Dagen i året hvor sola står høyest på himmelen ved middagstid kalles sommersolverv (20-22. Juni, Gemini-tvillingene) og dagen hvor den står lavest er vintersolverv (20-22. Desember, Sagittarius - skytten). Når dag og natt er like lange? Ser man bort fra refraksjonen er dag og natt like lange ved jevndøgn. To ganger i året står solsenteret i himmelens ekvator: Ved vårjevndøgn, 20. eller 21. mars, i vårjevndøgnspunktet (i stjernebildet Fiskene) og ved høstjevndøgn 22.

Man kan også spørre hva skjer den 21 juni og 21. desember?

På den nordlige halvkule er solvervet i juni årets lengste dag og kalles sommersolverv, mens solvervet i desember er årets korteste og kalles vintersolverv. På den sørlige halvkule er forholdet det omvendte. Derav, hvor tid er vårjevndøgn? Vårjevndøgn i Norge er i mars. Det er det samme som søndag kl. 15:33 UTC.

Hva er årsaken til at vi har årstider?

Astronomisk forklaring

Årstidene skyldes at Jordens rotasjonsakse står på skrå i forhold til Jordas bane rundt Sola. Forskjellige steder på Jorden får dermed en varierende stilling i forhold til Sola gjennom året (se figur). Når det er sommer på Jordens nordlige halvkule, heller denne halvkulen mot Sola.
Og et annet spørsmål, når snur sola sommer 2021? Tirsdag 21. desember 2021 er årets korteste dag med færrest timer med dagslys. Om vi ser på Oslo, er det dagslys i 5 timer, 53 minutter og 56 sekunder. Men klokka 16.59, snur sola - og dagene blir lysere og lysere for hver dag som går.

Når går solen ned i juni?

Jevndøgn i mars20. mar16:33
Solverv i juni21. jun11:14
Jevndøgn i september23. sep03:04
Solverv i desember21. des22:48
* Alle tider er lokal tid i Sola.

By Egwan Vemura

Similar articles

Når blir det mørkere om kvelden? :: Hvor mye strøm bruker aircondition?
Nyttige lenker