Hjem > H > Hva Er En Talemålsvariant?

Hva er en Talemålsvariant?

Talemålsvarianter som viser at språkbrukeren hører til ei bestemt sosial gruppe, kallar vi sosiolekter. I Oslo markerer talemålet hvilken del av byen folk kommer fra, men også hvilken sosial gruppe de identifiserer seg med.

Les mer

Hvilken dialekt snakker man på Østlandet?

Østnorsk er en gruppe av norske dialekter som omfatter dialekter på Østlandet fra Langesundsfjorden til Trøndelag. Dialektene i østnorsk er vikværsk, opplandsmål, midtøstlandsk og midlandsmål. Dialektene i resten av landet kalles vestnorsk, trøndersk og nordnorsk. Østnorske dialekter følger jamvektsloven. Og et annet spørsmål, hva er talespråk? Talespråk er den form av språket som består i muntlig tale, altså artikulerte lyder.

Følgelig, hva er sosiolekt og dialekt?

Sosiolekter er varianter av samme dialekt – innenfor det samme geografiske område. Sosiolektene bestemmes i utgangspunktet av sosial tilhørighet, etnisk tilhørighet og/eller kjønn. Innenfor ett og samme dialektområde kan ulike grupper av befolkningen snakke forskjellig. En dialekt kan romme ulike sosiolekter. Ta dette i betraktning, hva betyr alle lektene? Det vil seie at det ikkje er reglar for kordan du skal snakke, slik det er i skriftspråket. I vårt langstrangte og kuperte land bur det folk i alle krikar og krokar, langs kysten, i dalar, på landsbygda, på fjellet, på øyer og i mindre og store byar.

I forhold til dette, hva er jamvektsloven?

Jamvektsloven står for en språklig regel som forklarer hvorfor vi i mange norske dialekter finner to typer tostavingsord. Disse to ordtypene får som regel ulik vokal i endingen. Et eksempel er de østnorske infinitivene å væra (med a-ending) og å kaste (med e-ending). I forhold til dette, hvordan snakker de på Østlandet? Oslodialekten er det stedsegne (lokale) talemålet i Osloregionen, mens dannet dagligtale og dens moderne videreføring standard østnorsk har sine røtter i den norske overklassens uttale av dansk. Høyere sosiale lag på Østlandet fikk dansk med norsk uttale som morsmål under unionen med Danmark.

Hvordan sier de jeg på Østlandet?

I store deler av Nordland fylke sier man å skriv, mens man på Østlandet sier å skrive. Her ser vi at endinga -e har falt bort, og vi kaller det apokope, som er et målmerke. Man kan også spørre hva var den dannede dagligtale? Dannet dagligtale betegner på norsk en dialekt- og sosiolektfri uttale av et landsomfattende mål, gjerne i overregionale media.

Ta dette i betraktning, hva er norsk talemål?

I Norge har vi ingen offisiell normering av talemålet. Vi har to normerte skriftspråk, men det finnes like mange dialekter som det finnes steder der det bor folk. I hovedsak kan de norske dialektene deles i to språklige grupper, østnorsk og vestnorsk, basert på jamvektsregelen.

By Petrick Baudler

Hva er talemål enkelt forklart? :: Hva sier variasjonsbredden?
Nyttige lenker