Hjem > H > Hva Er Et Plott?

Hva er et plott?

Plott brukes i følgende betydninger: Handling eller plott – handlingsarrangement i fiksjonstekster. Plott – kart med inntegna posisjoner. Plot, et norsk magasin som er utgitt siden 2011.

Les mer

Tilsvarende, hvordan skriver man et plot?

Her er noen enkle regler for plott-skriving:

  1. Start med en disposisjon som viser hva hovedpersonene ønsker seg, hva som hindrer dem, og hvordan de til slutt lykkes.
  2. Bygg ut plottet ved å beskrive personene nærmere.
  3. Finn gode settinger for historien din, og bruk tid på miljøskildringene.
Hvordan bygge en fortelling? Fortelling
  1. Konflikt eller prosjekt. I en fortelling er det som regel en konflikt eller et prosjekt som setter handlingen i gang.
  2. Spenning. Konflikten eller prosjektet i fortellingen skaper spenning som bygger seg opp mot en spenningstopp.
  3. Slutten.
  4. Det som er viktigst.
  5. Skjønnlitteratur.

Hva er løsningen i en fortelling?

I avslutningen bør løsningen på konflikten komme. Teksten bør avrundes med å si noe om hvilke konsekvenser denne løsningen får for hovedpersonene nå og i fremtiden. I noveller kan slutten ofte være åpen, det betyr at vi ikke får vite hvordan det går. Hva er plot twist på norsk? Norwegian translation: Plottet tok en uventet vending.

Hva er plott i en tekst?

Et plott er en skjematisk plan for hva som skjer i historien din. I de fleste plott har man å gjøre med en hovedperson (en protagonist) som skal nå sine mål, men noen forhindrer protagonisten å nå målene, en «motspiller», eller en antagonist. Hvordan lage et bra plott? Jo flinkere du er til å plotte, jo mer driv blir det i historien. Du ønsker jo at leseren skal bli interessert og lure på hvordan det går til slutt. På den måten trekker du leserne inn i teksten og beholder dem der. Det er flere faktorer som kan bidra til at du holder på leserne, men spenning er en av de viktigste.

Kva er ein forteljing?

Forteljing er noko som blir fortald, og er gjerne eit litterært arbeid som formidler hendingar. Forteljing er ein måte å formidla ein del av verda på, som regel ved hjelp av ord. Derav, hvordan skrive in medias res? In medias res

Islendingesagaene starter ofte med en redegjørelse for slektsforhold og annen bakgrunnsinformasjon før handlinga settes i gang. Mange fortellinger åpner med ei skildring av for eksempel et landskap, et interiør eller av en eller flere personer. I noveller kommer vi ofte rett inn i handlinga.

Hvordan skrive innledning til en fortelling?

I innledningen finner leseren gjerne opplysninger om hvor og når handlingen skjer, hvem som er med i den, og hva konflikten eller prosjektet går ut på. Men slik er det ikke alltid. Før du skriver en fortelling, bør du ta stilling til hvor i handlingen den skal begynne.

By Roach

Hva blir minus og pluss? :: Hvordan regner man ut overflate?
Nyttige lenker