Hjem > H > Hva Er Forskjellen På Inntrøndersk Og Uttrøndersk?

Hva er forskjellen på Inntrøndersk og Uttrøndersk?

Inntrøndersk (eller austtrøndersk) omfattar dei indre bygdene i Sør-Trøndelag og distriktet rundt den indre delen av Trondheimsfjorden bortsett frå Trondheim bymål. Uttrøndersk (eller vesttrøndersk) omfattar Nordmøre, dei ytre bygdene i Sør-Trøndelag, inkludert Trondheim by, og dei ytre bygdene i Nord-Trøndelag.

Les mer

Hva er Jamvektsloven?

Jamvektsloven står for en språklig regel som forklarer hvorfor vi i mange norske dialekter finner to typer tostavingsord. Disse to ordtypene får som regel ulik vokal i endingen. Et eksempel er de østnorske infinitivene å væra (med a-ending) og å kaste (med e-ending). Angående dette, hvilke målmerker har trøndersk? Trøndersk tilhører den østnorske dialektgruppen. Noen fellestrekk med andre østnorske dialekter er jamning, lavtone-setningsmelodi og retroflekse konsonanter. Andre trekk som palatalisering og apokope er felles med nordnorsk.

Også, hvor sier de ikkje?

Vi kaller dem dialektområder. De fire dialektområdene er nordnorsk, trøndersk, østnorsk og vestnorsk. Nordnorsk I Nord-Norge sier de fleste e, eg, æ eller æg. Mange sier "ikkje", men i byene og i Finnmark sier de fleste "ikke". Hva er forskjellen på dialekt og språk? Dialekt er ein geografisk avgrensa variant av eit språk. Dialekten utgjer eit komplett språksystem og kunne såleis ha fungert som eit språk i seg sjølv. Det er gjerne historiske og politiske grunnar til at eitt språksystem blir rekna som språk, medan eit anna blir rekna som dialekt.

Hva er typisk bergensk dialekt?

Bymålet i Bergen skiller seg sterkt ut fra de andre dialektene i Hordaland. Bergensdialekten har infinitivendelse på -æ: å skrivæ, å kåmmæ, mens bygdene rundt byen har infinitiv på -a: å skriva, å kåma. Dialekten i Bergen har bare to kjønn i substantivbøyinga, det heter solen og månen, jenten og gutten. Hva er jamvekt eksempel? Jamvektsord er ord med kort rotstaving i norrønt, det vil si at rotstavinga hadde både kort vokal og kort konsonant. I disse orda har vokalen i den andre stavinga holdt seg. For eksempel har det norrøne verbet bera («bære») kort rotstaving og har i dialekter med jamvekt derfor blitt til bera, bær(r)a eller liknende.

Hvor finner man kløyvd infinitiv?

Kløyvd infinitiv er eit mønster for infinitivsformer av verb i dialekter på Austlandet, Trøndelag og delar av Sverige. Hvordan er Infinitivsendingene i norsk? Infinitivsendinger. I de østnorske og trønderske dialektene er det to infinitivsendinger, altså kan verbene ende på både -a og -e, eller endingen kan falle helt bort (apokope), det er dette som kalles for jamvekt. Vestnorsk er det kun en infinitivsending, de bruker enten -a eller -e.

Har trøndersk rulle-r?

Mens dialektene i eksempelvis Bergen og Stavanger har skarre-r, har man rulle-r i eksempelvis Oslo og Trondheim.

By Trescott Schoettmer

Hvorfor sier trøndere sjø? :: Hva er Programmeringsskikk?
Nyttige lenker