Hjem > H > Hva Er Forskjellen På Primær Og Sekundær Kilde?

Hva er forskjellen på primær og sekundær kilde?

Innenfor kildekritikk snakker vi gjerne om primærkilder og sekundærkilder. Hvis kilden du henviser til er basert på forfatterens egne tanker og forskning regnes det som en primærkilde. Hvis du velger å henvise til det forfatteren har tolket ut fra en annen kilde vil det regnes som en sekundærkilde.

Les mer

Tilsvarende, hva er en normativ kilde?

Beskrivende og normative kilder

Beskrivende kilder forteller om hvordan noe er, eller i alle fall hvordan forfatteren vil ha oss til å tro at noe er, mens normative kilder forteller om hvordan noe bør være. Til de normative kildene regnes blant annet lover, forordninger, påbud og vedtak.
I forhold til dette, hva er tone? Forkortelsen TONE er en god huskeregel for krav til kilder: T står for troverdighet: «Kan jeg stole på informasjonen?» O står for objektivitet: «Er det nøytralt?» N står for nøyaktighet: «Er det presist nok?»

Derav, hvordan tolke kilder?

kildertolkes

Når du skal vurdere om historiske dokumenter (kilder) er til å stole på, om de er troverdige, må du stille følgende spørsmål:

  1. Hvem laget kilden?
  2. Hva slags kilde er dette?
  3. Når ble kilden skapt?
  4. Hvor ble kilden til?
  5. Hvorfor ble kilden skapt?
Ta dette i betraktning, hvordan henvise til sekundærkilder? Skal du likevel referere til sekundærkilde, må både sekundærkilden og primærkilden vises til i teksten. Du nevner først primærkilden, med årstall dersom det er kjent, og skriver «henvist i», «referert i » eller lignende, og så sekundærkilden.

Angående dette, vil du betegne kildene som normative eller berettende?

Normative kilder er lover, regler, traktater, målsettinger, partiprogrammer og annet som viser noe man ønsker å oppnå, eller hvordan man mener ting bør være. Normative kilder kan ikke brukes som beretninger, fordi de ikke sier noe om hvordan ting har fungert i praksis. Berettende kilder forteller om noe som har skjedd. Angående dette, hvilke skriftlige kilder vil historikerne finne etter deg? Ranke og mange av hans samtidige historikere ønsket primært å anvende diplomatiske kilder. De kildene sto tett på de prosessene Ranke forsket på, og var forfattet av embetsmenn som det kunne festes stor lit til. Motsatsen til denne typen kilder var i følge Ranke fortellende kilder, slik som dagbøker eller krøniker.

Folk spør også hva er en troverdig kilde?

Troverdighet. At en kilde er troverdig innebærer at du kan stole på informasjonen. Hva er Tone metoden? TONE står for fire viktige nøkkelord som du kan bruke når du skal vurdere en informasjonskilde: Troverdig: Er kilden sikker? Objektiv: Er kilden nøytral? Nøyaktig: Finner du slurv og juks?

Hva er Tone strategien?

TONE er en strategi for å vurdere kilder. Ved å ta stilling til i hvilken grad kilden er troverdig, objektiv, nøyaktig og egnet står man sterkere til å finne ut om kilden passer for deg å bruke eller ikke.

By Schofield

Hva er kildekritikk og hvorfor er kildekritikk viktig? :: Hvordan finne adressen til en person?
Nyttige lenker