Hjem > H > Hva Er Homozygot Dominant?

Hva er homozygot dominant?

I dominant og recessiv arv virker det ene allelet dominerende overfor det andre og har lettere for å uttrykkes i fenotypen. Homozygoter har dobbelt av den samme allelvarianten, og siden det bare er en variant av genet, er det nettopp dette som uttrykkes. Heterozygote individer har 2 ulike alleler for samme gen.

Les mer

Hva er forskjellen på et gen og kromosom?

Et gen, eller arveanlegg, er en bit av en DNA-kjede som inneholder instruks for et bestemt protein (eggehvitestoff) eller proteinbestanddel. Til sammen på sine 46 kromosomer har hvert menneske rundt 21.000 gener. Også, hva skjer med kromosomene før en celledeling? Her lages først en nøyaktig kopi av cellens DNA, hvorved cellen får to kromosomer. Deretter vokser cellen i størrelse og de to kromosomene plasseres i hver sin ende av cellen. Deretter begynner celleveggen å skille de to endene ved midten, slik at to kromosomene blir adskilt i hvert sitt rom.

Hva betyr det at alle kromosomene bortsett fra kjønnskromosomene er homologe?

Homologe kromosomer inneholder gener for de samme egenskaper på samme posisjon(locus) i sin DNA-kode. I mennesker er alle kromosomer med unntak av kjønnskromosomene organisert i homologe par (noe som gjør mennesket til en diploid organisme). Merk at homolog ikke betyr nøyaktig kopi. Hva fant Gregor Mendel ut av? Mendel konkluderte med at arvefaktorene opptrer parvis og skiller lag ved dannelsen av kjønnsceller. Når en ny organisme dannes, får den en kopi fra hver av foreldrene. Videre fant han ut at de ulike arvefaktorer fordeles uavhengig av hverandre til kjønnscellene.

Hva er et gen bygd opp av?

Gener går i arv fra én generasjon til den neste, og kalles derfor også arveanlegg. Gener består av DNA og er plassert på kromosomer inne i cellen. Hvert gen har sin avgrensede plass på DNA-tråden, og plassen kalles et lokus. Hvor stor del av DNA er gener? I hvert par er ett kromosom arvet fra mor og ett fra far. Dermed inneholder DNA-et to utgaver av hvert enkelt gen, hvor hver utgave sitter på hvert sitt kromosom. For eksempel har mennesker 23 forskjellige kromosompar, altså 46 kromosomer totalt i hver celle.

Hva arver man fra foreldre?

Det betyr at dine foreldre ikke kan testamentere til andre det som du og andre livsarvinger skal ha som pliktdelsarv etter dem. Pliktdelsarven utgjør til sammen 2/3 av hver av foreldrenes etterlatte formue, men begrenset til 1 million kroner fra hver av dem til hvert barn eller barns linje. Hvem arver man mest gener fra? En jente arver like mange gener fra mamma og pappa, mens en gutt arver flere gener fra mamma enn fra pappa. Det betyr ikke at de trenger ligne mer på mammaen sin enn på pappaen sin. Grunnen er noe som heter kjønnskromosomer. De fleste av oss har to av disse, mens noen har tre.

Hvordan arv og miljø påvirker individet?

Egenskapene våre er et resultat av et samspill mellom arv og miljø. For eksempel er utseende, helse og personlighet formet av både gener og ytre påvirkning. Epigenetikk er et forskningsfelt som prøver å kartlegge hvordan miljøet påvirker aktiviteten til genene våre.

By Galateah

Hva er et innemiljø? :: Hva betyr epigenetikk?
Nyttige lenker