Hjem > H > Hva Er En Førstehåndsberetning?

Hva er en Førstehåndsberetning?

Førstehåndsberetning eller øyevitneskildring er opplysninger gitt av en person som selv har vært til stede ved en hendelse. En slik beretning inneholder personens egne iakttagelser, fortalt ved egne ord, bilder, film eller lignende.

Les mer

Hva vil det si å bruke en film som levning?

En levning kan defineres som en rest fra fortiden, og en film er jo også en slik rest fra tiden den ble til. Når vi bruker en historisk kilde som levning, er vi opptatt av hva kilden gjenspeiler av holdninger, erfaringer, oppfatninger, målsettinger osv hos filmskaperne og i deres miljø eller samtid. Følgelig, hva er kildekritikk quizlet? Kildekritikk er kritisk granskning av kilder og bedømming av troverdigheten i påstander i informasjon. I dagligtale brukes det gjerne om evne til å skille seriøse fra useriøse informasjonskilder eller evne til å utvise sunn kritisk sans til informasjon.

Hva er kildekritikk NDLA?

Kildekritikk. Kildekritikk handler om å kvalitetssikre den informasjonen du får fra en muntlig eller skriftlig kilde, før du tar den i bruk. Det handler også om å avsløre bevisst desinformasjon og ikke bidra til å spre slik informasjon videre. Hva er kildekritikk og hvorfor er kildekritikk viktig? Kildekritikk er å vurdere avsenderen av et stykke informasjon og hvor troverdig informasjonen er. Kildekritikk benyttes både av de som bruker medier og av de som lager medieinnhold. I sin aller enkleste form er kildekritikk å stille seg to kritiske spørsmål: Hvem er kilden?

Du kan også spørre hvordan være kritisk til kilder?

Kildekritikk handler om å vurdere avsenderens informasjon:

  1. Hvem er kilden?
  2. Hvor troverdig er det som sies akkurat nå?
  3. Hva er hensikten med innlegget?
  4. Hvordan er språket, bildene og grafene til kilden?
  5. Er kilden aktuell?
Hvordan vurdere en kilde? TONE – et verktøy for å vurdere kilder
  1. Hva vet du om forfatteren?
  2. Hvilken stilling, bakgrunn eller utdanning har forfatteren?
  3. Er dette relevant for det som er publisert?
  4. Hvor er det publisert?
  5. Hvem er utgiver eller eier av nettstedet?
  6. Hva er utgitt og publisert her tidligere?

Så, hva er digitaldommekraft?

Hva er digitaldommekraft.no? Digital dømmekraft er en gratis ressurs utviklet av Drammen kommune v/Erik Westrum og evabra.no. Ressursen er ment å være en hjelp for lærer til å undervise i personvern, opphavsrett og kildekritikk. Hva er en muntlig kilde? En muntlig kilde er en muntlig overlevering fra en person til en annen. I rekonstruksjonen og forståelsen av en begivenhet vil en ofte være avhengig av å snakke med folk som enten var til stede selv eller har fått kunnskap om begivenheten fra andre. Altså førstehåndskilder og annenhåndskilder.

Man kan også spørre hva er andrehåndsberetning?

En slik beretning inneholder personens egne iakttagelser, fortalt ved egne ord, bilder, film eller lignende. En andrehåndsberetning er en gjenfortelling av en begivenhet, den er gjengitt på grunnlag av noe andre har opplevd og fortalt om. Det for eksempel være en avisartikkel fra samtida.

By Mandell Tutt

Hva betyr prikker på kart? :: I hvilke land finner vi nullmeridianen?
Nyttige lenker