Hjem > H > Hva Er Stjernekobling?

Hva er Stjernekobling?

Stjernekobling, kobling av de tre faseviklinger i en trefasevekselstrøm-maskin, -transformator eller andre -apparater, slik at viklingene danner en stjerne med en elektrisk fasevinkel på 120° mellom fasene.

Les mer

Angående dette, hvorfor 3 faset strøm?

Dersom du ønsker å ha sveiseapparat etc i garasjen, må du legge klart for 3-faset kontakt her. I disse kontaktene har du mulighet til å hente ut mer strøm, som jo de fleste sveiseapparat trenger. Også, hva er fordelen med 3 fas? Fordelen med et slikt system er at ved å utvide med en leder ekstra (N leder) kan overføre 1,73 ganger mer effekt kontra et IT system på samme ledningstykkelse. Så kan man spørre seg hvor kommer så de 400 voltene i fra? Vi hadde jo bare 230 volts dynamoer. Det kommer av at de tre fasene er faseforskjøvet 120 grader.

Hvordan koble stjerne trekant?

Om den er 230V, må vær vikling kobles mellom 2 faseledere om du har 230V linjespenning, altså i trekant. Om den samme motoren skal drives med 400V linjespenning må vær vikling kobles mellom en faseleder og stjernepunktet, da blir det også 230V over viklingen. Dessuten, hvordan virker stjerne trekant? Re:stjerne trekant

I trekant går strømmen gjennom 1 vikling. Dersom du har 400V TN, må du ha en motor som er viklet for 690V i stjerne og 400V i trekant. Ved en sthjerne trekantvender sender du strøm i motoren som om denne skulle gå på 690 V. Strømmen til motoren blir ca halvparten enn om du startet direkte i trekant.

Tilsvarende, hvor mange volt er 3 fase?

Trefase IT- og TT-nett har 230 volt mellom fasene, og ingen nøytralleder. Det er en utfordring, kort sagt fordi en av fasene da må fungere som nøytralleder. På en 16 ampere-kurs må altså kabelen være dimensjonert for å kunne håndtere «returstrømmen» fra to faser, tilsvarende 28 ampere. Hva betyr det at motoren er merket 230 400 V? Dersom motoren er merket med 230/400V kan den driftes både ved 230V og 400V. Motoren er da merket med 230V som trekantkobling, og 400V som stjernekobling. Det betyr at motoren har fullt pådrag når den får tilført 230V i trekantkobling, og når den får tilført 400V når den er koblet i stjernekobling.

Ta dette i betraktning, hvorfor trefase?

I motorer gir trefasevekselstrøm et dreiefelt som muliggjør meget enkle og robuste motorkonstruksjoner. Ved trefaset forbruk kan de tre faseviklinger være forbundet i stjerne- eller trekantkobling. Ved enfaset forbruk, for eksempel vanlige husholdninger, blir forbrukerne fordelt noenlunde likt på de tre fasene. Hvorfor 400 volt? Fordelen med 400 volt er at det er mindre tap i kablene for everket og de kan også være tynnere. En normal huseier merker liten/ingen forskjell om det er 230 eller 400V.

Hva er 1 fase og 3 fase?

Som vi ser til venstre i figuren så sender vi to ledere ned i ladesystemet ved 1-fas lading og benytter en ladespole i bilen. Ved 3-fas lading går det 4 ledere ned i ladesystemet, en nøytral (N) og tre faser (L1, L2 og L3) som gir strøm til tre ladespoler i bilen.

By Furr Shoopman

Hva betyr 2 fas? :: Hvor mye koster det å gå på college i USA?
Nyttige lenker