Hjem > H > Hva Er Gjenbruk?

Hva er gjenbruk?

Gjenbruk betyr at ting som er blitt overflødige, umoderne eller unødvendige brukes på nytt eller omformes i stedet for å kastes. Dette til forskjell fra gjenvinning som betyr at ting plukkes fra hverandre til råvarer og settes sammen igjen eller smeltes om til et nytt produkt.

Les mer

Når kom kildesortering til Norge?

På 1600-tallet kom den første organiserte resirkulering i Norge med gjenbruk av papir og filler til nytt papir. Du kan også spørre hvorfor resirkulering av metall? Metaller som blant annet stål og aluminium er i prinsippet en begrenset ressurs, men så lenge de resirkuleres kan man kalle dem fornybar ressurs. Og i tillegg krever resirkulering mindre energi enn det å ta ut og bearbeide alle stoffer fra grunnen av.

Hva er forskjellen på resirkulering og kildesortering?

Det finnes to former for gjenvinning

Materialgjenvinning er å omdanne avfall slik at det kan brukes i produksjon av nye materialer, for eksempel det å lage kompost av matavfall. For å få å kunne materialgjenvinne avfall kildesorterer vi for å ha et rent råstoff å lage et nytt produkt av.
Hva er gjenbruk og redesign? Hvis vi så skal prøve å nyansere bruken av noen begreper så kan vi begynne med nettopp redesign og gjenbruk. Ofte blir ordene brukt synonymt, men vi kan gjerne si at redesign vektlegger den nye ide. Å designe er en skapelsesprosess, når en redesigner betyr det at en skaper med utgangspunkt i noe som allerede finnes.

Folk spør også hva er forskjell på ombruk og gjenbruk?

Kjært barn har mange navn, både ombruk og gjenbruk er helt legitime begreper. Regjeringen sier gjenbruk, mens forurensningsloven omtaler det som ombruk. Dessverre er det fortsatt mindretallet som velger ombruk fremfor noe nytt. Angående dette, hvor mange nordmenn kildesorterer? I desember i fjor hoppet andelen nordmenn som sier at de kildesorterer plastemballasje fra 79 prosent til 84 prosent. I januar 2020 ligger andelen på 83 prosent, noe som viser at oppslutningen kan ha stabilisert seg på dette nivået.

I forhold til dette, hva betyr ordet kildesortere?

Å kildesortere betyr å sortere avfallet så nærme kilden som mulig, altså før de ulike avfallstypene blir blandet sammen i søppelbøtta. Slik får vi skilt de materialene som kan gjenvinnes fra det avfallet som skal gå til forbrenning og bli fjernvarme. Hvor mye søppel kaster vi i Norge? I 2020 kastet nordmenn til sammen 2.418.000 tonn søppel, en økning på 6 prosent fra året før. Det betyr at nordmenn kastet rundt 449 kilo søppel hver. Det er det høyeste noensinne, ifølge Statistisk sentralbyrå.

Hva skjer med metallavfall?

Alt metallavfall blir kontrollert og kvernet til granulat som sorteres i forskjellige metallfraksjoner eller presset sammen til store enheter.

By Odie Serabia

Hva resirkulerer vi? :: Hvordan slette alt på Mac og starte på nytt?
Nyttige lenker