Hva er temaet?
Tema, betyr emne, noe som diskuteres, undersøkes eller behandles muntlig eller skriftlig; eller en grunntanke.
Også, hvordan skrive om tema?
Med tema meiner vi det ein tekst handlar om på eit djupare plan. Vi kan til dømes seie at temaet i novella "Jeg biter det i meg” er å leve med tap og sorg, og at samtalen mellom far og barn viser oss korleis både vaksne og barn strevar med sorga og arbeider med ho på kvar sin måte. Hvordan finne tema og budskap? Ved å stille spørsmålet: "Hva vil forfatteren si oss med teksten?" kommer vi fram til tekstens BUDSKAP.
Hva er fortellermåten i en tekst?
Når du skriver en historie, kan du bruke fortellemåtene handlingsreferat, skildring, tankereferat, replikker og indirekte tale. Du bør gjøre deg kjent med de fem fortellemåtene. Hvorfor bruke allusjon? Formålet med en allusjon er å vekke assosiasjoner som bidrar til en dypere forståelse av teksten. Dette ved at allusjoner gjør oss i stand til å se både likhetstrekk (paralleller) og motsetninger (kontraster) mellom budskapene (tekstene).
Hva betyr tema og motiv?
Motiv er den konkrete handlingen i novellen. Når du beskriver motivet i «Kastemerket», skal du bare se på det som kommer frem direkte, uten å trekke inn egne tolkninger. Temaet er derimot det novellen egentlig handler om på et mer overført plan. Hva er forskjell på tema og motiv? Med tema mener vi det en tekst handler om på et dypere plan. Vi må se de ulike momentene i teksten i sammenheng for å kunne slå fast hva teksten ”egentlig” handler om. Det er som regel ett overordnet tema, men det kan være flere underordnede. Med motiv mener vi det en tekst handler om på det ytre, konkrete planet.
Tilsvarende, hva er evige temaer?
Fortellinger som fortelles igjen og igjen gjennom hele menneskets historie - på stadig nye måter. Temaene er de samme, mens fortellermåten endrer seg mye. Måten en tekst blir fortalt på. Deretter, hvordan skrive en sammenligning tekst? Sammenlign de to tekstene, og sett dem inn i en kulturhistorisk sammenheng. Kommentar: Du skal skrive om både form og innhold i tekstene og bruke konkrete eksempler. Du skal bruke relevant fagspråk. Når du setter tekstene inn i en kulturhistorisk sammenheng, skal du vise kunnskap om tida tekstene er skrevet i.
Hvordan skrive en sammenligning av to tekster?
For å kunne sammenligne to tekster, så må du aller først lese begge tekstene i sin helhet. Det betyr at du må lese de forskjellige tekstene fra begynnelse til slutt. Når du sammenligner to tekster, så driver du med en form for tekstanalyse. For å kunne gjøre det, er det viktig med tekstforståelse.